Wpis z mikrobloga

@Saeglopur: dopowiem - znakomita większość urządzeń IoT obsługuje max standard 802.11n na 2.4 GHz.

Polecam wydzielenie osobnego VLANu dla IoT z włączeniem client isolation. Opcja dla ambitnych: uruchomienie osobnego VLANu NoT, gdzie, oprócz client isolation, odcięte jest również wyjście na świat - wycinasz sobie w ten sposób dostęp do internetu dla urządzeń, którym jest on zbędny do działania, zamykasz potencjalne źródła ataków i wszelką komunikację "z bazą".
  • Odpowiedz
@Saeglopur: jeśli używasz urządzeń iot na czopach typu bekken ESP, esp32 itp, to robisz im (choćby na tym samym ap) osobną podsieć wifi z wpa2, bo nie będą miały się zalogować prawidłowo.

Jak używasz innych nośników, jak matter, zigbee ITP, to nie ma znaczenia, bo chodzą na 2.4G ale zupełnie innym językiem gadają
  • Odpowiedz
  • 0
@mirekwirek: @hrumque @testuser Kusiło mnie budować sieć na Wifi 6, mieć ładnie 1 sieć swoją, 1 dla gości/klientów itd, koniec z podzialami w nazwach Sieć 2,4 Ghz, Sieć 5 Ghz - ale widze że jeszcze nie ma co w to brnąć. Zwłaszcza że to będzie 10+ punktów dostępowych więc choć troche oszczedze na wariantach Wifi 5, choć te różnice w Omada w cenach są wcale nie aż tak
  • Odpowiedz
@Saeglopur: Nie, no brnąć. Ja mam na Mikrotiku sieć WiFi 6 i zrobione jak planujesz, wszystko w ramach roamingu na cAP, ale w ramach tego mam na urządzeniu cAP AP z siecią 2.4 dla IoT. I to co mówisz trochę przeczy bezpieczeństwu, a o czym wspominał @testuser. Dla IoT to minimum osobna sieć.
  • Odpowiedz
  • 0
@mirekwirek: Kurde warto czy nie jednak na Mikrotikach? Mam z nimi styczności bo modemy LTE, korzystałem więc z RouterOS, oglądałem o CAPsmanie od cholery ale no bulwa ludzie niby narzekają na wifi (słabe zasięgi) a mnie jednak odrzuca aż tak surowe ręczne zarządzanie tym, Omada pieknie wszystko pokazuje, wszystko poukładane, do wyklikania, opisane na kazdym kroku na każdej podstronie - ? z rozwijanym dymkiem opisującym każdy detal.

L009UiGS-2HaxD-IN jak dzieło
  • Odpowiedz
@Saeglopur: Po aktualizacji do nowego softu >7 ja nie widzę żadnych problemów z WiFi. Właściwie to chyba od ponad 10 lat mam sieć w domu opartą o 3x cAP, router, switch, switch 2.5 Gbps i wszystko śmiga. Wiele opisywanych problemów to z dawny czasów, gdy uparcie siedzieli na sterownikach pisanych przez siebie. Ale w końcu poszli po rozum do głowy i jadą na fabrycznych.

Do tego mam mini router Mikrotika,
  • Odpowiedz
Kusiło mnie budować sieć na Wifi 6, mieć ładnie 1 sieć swoją, 1 dla gości/klientów itd,

@Saeglopur: no to ja tak mam, ale na openwrt, wifi6 sprzęt (głownie cudy WR3000 różne), wspólna sieć 2.4 i 5 "główna" wpa3, druga (też wspólna 2.4 i 5) "guest" wpa2 dla uproszczenia bo nie wszystkie urządzenia - np tablety - umieją w wpa3, trzecia sieć "dla IoT" tylko 2.4 i wpa2 - i wszystko
  • Odpowiedz
@Saeglopur: zawsze możesz iść w combo mikrotik (router, FW, całe core sieci) + unifi/omada (wi-fi)

Z drugiej strony, od przesiadki na ROS 7 nie zdarzyło mi się, żeby był problem z wi-fi, a mam 3 kondygnacje oddzielone gęsto zbrojonymi stropami i często kursuję z całym domowym biurem z poddasza na parter i z powrotem. No i pytanie za 100 punktów: chcesz ustawić raz i ma działać, czy lubisz sobie popatrzeć na
  • Odpowiedz