Wpis z mikrobloga

#zigbee #homeassistant #smarthome #oswietlenie

Planuje postawić HA z SLZB-06M.
Zastanawiam się nad oświetleniem.
Macie jakieś konkretne modele i marki które możecie polecić albo kategorycznie odradzić?
Philips hue wydaje się być totalnie overpriced.

Oświetlenie raczej jako dodatkowe - ciepłe białe światło wieczorem i RGB wieczorem do nastroju.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dps123: Ściemnialno schładzalne żarówki z IKEA są ok ale kolorowych nie testowałem, do sterowania mam przekaźniki głównie OXT też bez żadnych problemów.
  • Odpowiedz
Żarówek nie polece, ale zrobiłem fajne oświetlenie pralni wykorzystując ledy i zasilacz tradfri z IKEA. Większość rzeczy z IKEA dosyć fajnie sie integruje. Na pewno odradzam najtansza chinszczyzne, sonoff jest spoko choc nawet jego dużo ludzi podobno nie poleca (ja sie z tym nie zgadzam)
  • Odpowiedz
@dps123: żarówki najlepiej IKEA (testowałem różne, a te działają najdłużej i nie są tak drogie jak Philips), a sterowanie taśmami LED to Miboxer (fajne sterowniczki do taśm, niedrogie i też dobrze działające).
  • Odpowiedz
@kilo-bravo: @korkyx @dran2 Hmm bo w sumie paski LED z IKEA można pakować do rynienek/profili takich do zabudowy w ścianie, montażu w narożniku. Muszę sprawdzić wymiary. Wybór lamp i żarówek OGROMNY widze :O
Kurde bramka w standardzie Matter z IKEA byłaby też już dla innych urządzeń. To widze że nie ma co sie paprać z dopuszkowymi rozwiązaniami typu Shelly? Najlepiej przechodzić na gotowe żarówki i lampy i komunikacja
  • Odpowiedz
  • 1
@Saeglopur Matter być może będzie bardziej przyszłościowy ale na dziś Zigbee jest bardziej teraźniejsze i tego używają chyba wszystkie ich zarówki jak i oferuje największy wybór kompatybilnych urządzeń różnych firm. Jak chcesz Matter to upewnij się że dostaniesz wszystkie urządzenia które chcesz i możesz chcieć w przyszłości, ja nawet tego za bardzo nie śledzę. Co do bramki to nie wiem czy Ikeowskie gadają bezpośrednio z homeassistant, szukaj na stronie projektu co
  • Odpowiedz
Nic lepszego niż pstryczek w ścianie w tym celu nie wymyślono a nawet jak uważasz że to anachronizm to nie chcesz uczyć innej obsługi wszystkich gości, rodziców i żon i udowadniać im że czujnik ruchu czy gadanie do lampki

@dran2: Właśnie kurde zależy mi na tym żeby była taka "warstwa" fizyczna absolutnie podstawowa. Nic gorszego niż b----l z byle światłami, bez mojej obecności jakby ktoś coś spaprał albo by była
  • Odpowiedz
Właśnie kurde zależy mi na tym żeby była taka "warstwa" fizyczna absolutnie podstawowa. Nic gorszego niż b----l z byle światłami, bez mojej obecności jakby ktoś coś spaprał albo by była awaria to dramat.

@Saeglopur: Zupełnie nie rozumiem co masz na myśli. Chcesz je fizycznie odłączać od zasilania klasycznym pstryczkiem? Jak masz smartświatełko to nie może być elektrycznie wyłączalne pstryczkiem bo jak ktoś je wyłączy (a każdy to zrobi bo to
  • Odpowiedz