Wpis z mikrobloga

Może niektórym wyda się to głupie pytanie, ale kompletnie się nie znam na informatyce. Obecnie mam Dell Wyse 5070, stoi w szafce pod TV. Do niego podłączony jest ZBT-1. Terminal podłączony jest skrętką do routera. Ani to ładne ani ozdobne. W kotłowni mam pompę ciepła (brak Wi-Fi) która podłączona jest skrętką do reapetera (ma tylko jedno gniazdo Rj45). Czy jeżeli do reapetera podłączę zwykły tani switch, a do niego pompę ciepła i terminal, myślicie że wszystko będzie działało? Nie będzie problemów z przypisaniem IP. W przypadku słabego sygnału ZigBee mogę go wzmocnić jakimś Smart gniazdkiem, więc tego się nie obawiam.
#homeassistant
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Szym3kSzym3k: tak na chłopski rozum, jesli podłączenie Rouer <- Wifi -> Repeater <- Eth -> Pompa ciepła nadaje poprawnie IP do pompy ciepła, to nie widzę większych przeszkód, zeby nie dało się tego zrobić wpinając switch pomiędzy repeater i pompe

Tylko to nie zwiększy zasięgu zigbee, ani nie pomoże dodanie drugiego coordynatora (bo to będzie druga sieć zigbee)

• Odpowiedz
@Szym3kSzym3k:
Z wifi jakoś działać powinno, dużych transferów tam nie ma więc repeater raczej da radę. Tu bym się zbytnio nie obawiał (a przynajmniej póki nie zechcesz postawić jakiegoś media serwera).

Co do terminala to Zigbee tylko teoretycznie działa bezproblemowo przez routery. Koordynator powinien być możliwie centralnie, jak puścisz cały dom przez jeden czy dwa routery to z dużym prawdopodobieństwem będą problemy. Jak masz kilka urządzeń to koniecznie wcześniej to
  • Odpowiedz
  • 0
@sirgorn: w sumie to nie wiem czy repeatwr nadaje poprawnie IP pompie, bo nie widzę jej w ustawieniach repeatera. Schemat podłączenia byłby taki. Router -repeater - switch - od niego pompa ciepła i Dell. Czy takie podłączenie nie wywoła jakiegoś konfliktu IP?
@Aramil z tym działaniem sieci ZigBee trochęnie zasmuciłeś.
  • Odpowiedz
@Szym3kSzym3k: nie mam pojecia jak repeatery dzialają (nigdy nie korzystalem), ale najprawdopodobniej to nie repeater nadaje IP, tylko rouer ma dhcp i nadaje, a repeater działa na zasadzie AP/mesh, że tylko "podaje" sygnał dalej
Sprawdź na routerze, czy widzisz pompę
  • Odpowiedz
@Szym3kSzym3k:
Access point to jest switch, tyle że z radiem zamiast większości złącz. A repeater to zasadniczo dwa AP połączone dupami (pdk ( ͡° ͜ʖ ͡°)). Więc nie ma tam wpływu na IP.
  • Odpowiedz