Jestem graczem od wielu lat i powiem że nigdy poziom beki z konsolarzy nie osiągnął takiego poziomu jak teraz. Mają gry po 350zł (niektóre dostępne tylko cyfrowo) no a jak już wychodzi coś na płycie to znajduje się tam tylko instalator a sama gra wymaga i tak pobrania 10-40GB lub więcej danych z serwerów np Sony. Co jeszcze lepsze w 2025r do grania online w grę która się kupiło i na konsoli która jest naszą własnością trzeba płacić abonament w formie miesięcznego lub rocznego haraczu xD Przecież takie jest nie do pomyślenia i nie do obrony. Lepsze jednak jest to że Sony i tak pomimo że ludzie płacą za online wyłącza serwery w starych grach i już grać nie można xD Co za to można robić emulujące gry z PS3/PS4 na PC ale do tego jeszcze wrócę.
Sam grałem na konsoli podczas ery PS3 i wtedy wychodziły różne ciekawe gry takie jak Uncharted, Resistance, Motorstorm i wiele innych. Specjalnie wymieniłem te trzy serie bo tylko na PS3 ukazały się po x3 gry z każdej tej serii więc gracz mógł w stosunkowo krótkim czasie zagrać w kilka gier wydawanych po sobie bez czekania długich lat na kontynuacje. PS3 miało też dobra nowość czyli PSMove które dały mi sporo zabawy w takich grach jak Sports Champions 1 i 2 a sama technologia oraz precyzja ruchów była imponująca.
Byłem posiadaczem PS4 i już tam wszystko się zaczęło psuć. Gier było wydawanych mniej i stawały się bardziej podobne do siebie. Pojawiały się też masowo remastery które zapychaly rynek ale ktoś kto grał wcześniej w remasterowane gry nie miał potrzeby po nie sięgać.
Wraz z 2020r postanowiłem przejść na PC. PS5 w zasadzie nie ma już gier ekskluzywnych bo wszystko wychodzi też na PC (niektóre gry z opóźnieniem). Oglądałem też testy wydajności i jest to skandaliczne że w 2025r są tryby oferujące 30 fps. Wracając jednak do gier wszystkie się upodobniły jeszcze bardziej a na dodatek stały się bezpieczne, nudne i miałkie. Taki God od War z 2018r to w mojej ocenie średniak 6/10 gra wydmuszka bez duszy i polotu. The last od us 2? Zagrałem też i to gra podciągnięta do granic i męcząca. Wizualnie świetna ale to chyba jedyna zaleta bo nawet fabuła jest słaba.
No ale zostawmy już konsole bo myślę że każdy zna ich wady. Dlaczego uważam że PC to najlepsza platforma do grania i jedyny rozsądny wybór? Można używać akcesoria jakie się chce i istnieje możliwość szerokiej personalizacji sterowania. Można pozyskiwać gry za śmieszne pieniądze 5-20zl za klucze do starszych gier lub nawet za darmo z zatoki pirackiej jeśli jakieś gracz nie ma środków lub nie chce ich wydawać. Istnieją na PC różne oferty jak game pass itp. Jeśli ktoś ma słabego pc może nawet korzystać z GeForce now i grać przez streaming w gry w dobrych warunkach za drobną oplatą. Sam mam sprzet średniej klasy bo procesor i5 12600k i RTX 5070 i mogę sobie pozwolić w granie w nawet najnowsze gry w 100+ FPS w 1440p. A wielu grach osiągam bez problemu 240hz bo takie odświeżanie posiada mój monitor podczas gdy gracze konsolowi muszą męczyć oczy 60 klatkami o ile gra ma taki tryb i nie ma spadków... Jeśli przeliczyć cene gier, abonamentu online i sprzętu to i tak PC wychodzi znacznie taniej plus zawsze w razie potrzeby można go ulepszyć. W moim PC np używam pamięci ram ddr4 3200 która kupiłem w 2015r! Podczas gry wasze PS4 kupione w podobnym czasie albo leżą w kartonie albo już się do niczego nie nadają.
Granie na konsoli w 2025r to po prostu bycie frajerem i dawanie się dymać na pieniądze. Już nie mówię o tym że na PC można robić tysiące innych rzeczy i np pracować z AI lub streamować. Zastanówcie się proszę co robicie i zmieńcie sprzęt tak jak ja. Będziecie szczęśliwi. Życie jest za krótkie żeby grać w 60 fps kiedy można w 200+ w tej samej cenie lub taniej #gry #konsole #ps5 #pc
@Ralphs: Jak to nie? Krzywdzisz swoje oczy, rodzine bo przepłacasz i marnujesz życie bo grasz w gorszej jakości niż byś mógł w tej samej cenie. Chwalenie konsol to jak jedzenie w restauracji która ma ocene 3,3/5 i mówienie że jest super podczas gdy obok jest taka 4,9/5 z 500 ocenami a gotuje tam czyjaś babcia, mama i córka niczym mistrzowie kuchni xD No niby można wybierać konsole ale po co
@KonserwatywnyMocny gry AAA kosztują tyle samo na PC jak i na konsole, gdzie mając fizyczną kopię z konsoli możesz bez problemu ją odsprzedać czego nie zrobisz z grą przypisaną chociażby do konta steam. Konsola ps5 z napędem kosztuje tyle samo co sama karta graficzna którą masz i musisz do tego kupić jeszcze całą resztę wliczając klawiaturę, mysz czy opcjonalnie pada oraz jeśli ktoś używa Windowsa to system też by wypadało kupić
@KonserwatywnyMocny argument z p---y, że gry są tańsze na PC. Kiedyś były, dzisiaj są takie same na konsolach i na PC jeśli chodzi o nowości, no chyba, że mówimy o Nintendo to tam gry są droższe tylko dlatego, że są na Nintendo
Dla mnie podwyżki cen GanePassa zakończyły przyjaźń z Xboxem. A płacenie za grę online od zawsze było głupotą której nikt się nie zbiorowo nie przeciwstawił
@paluszki_rybne: nie no tutaj to poleciałeś, na PS5 nowe gry kosztują 330zł/350zł, na PC na steam 240zł/290zł, więc nie masz racji akurat się składa, że gram i na PS5 i na PC i na NS 2, więc widzę różnice w cenie gier a co do Nintendo, cena gier po ich podwyżce nadal jest w okolicach gier na PC, Bananza za 280zł, nowe pokemony Z/A już można kupić nowe za 260zł
@niebadzogrem czemu się ograniczać do kradzieży tylko gier z torrentow? Przy odrobinie wprawy możesz ukraść zarówno konsolę jak i gry z pudełek, longterm wyjdzie Cię 0 zł ( ͡º͜ʖ͡º)
@KonserwatywnyMocny konsola jest plug and play. Nie trzeba dobierać części i składać bądź zlecać tego komuś lub kupować przepłaconego gotowca. Większość casuali preferuje taki gaming z kanapy i ja to rozumiem. Komputer też można podłączyć do telewizora, ale nigdy nie będzie to tak wygodne. Natknąłem się kiedyś na materiał w którym typ chciał zrobić z PC konsole i uruchamiał go padem łącznie z TV/wzmacniaczem przy pomocy jakichś konwerterów z HDMI CEC
Mają gry po 350zł (niektóre dostępne tylko cyfrowo)
no a jak już wychodzi coś na płycie to znajduje się tam tylko instalator a sama gra wymaga i tak pobrania 10-40GB lub więcej danych z serwerów np Sony.
Co jeszcze lepsze w 2025r do grania online w grę która się kupiło i na konsoli która jest naszą własnością trzeba płacić abonament w formie miesięcznego lub rocznego haraczu xD
Przecież takie jest nie do pomyślenia i nie do obrony.
Lepsze jednak jest to że Sony i tak pomimo że ludzie płacą za online wyłącza serwery w starych grach i już grać nie można xD Co za to można robić emulujące gry z PS3/PS4 na PC ale do tego jeszcze wrócę.
Sam grałem na konsoli podczas ery PS3 i wtedy wychodziły różne ciekawe gry takie jak Uncharted, Resistance, Motorstorm i wiele innych. Specjalnie wymieniłem te trzy serie bo tylko na PS3 ukazały się po x3 gry z każdej tej serii więc gracz mógł w stosunkowo krótkim czasie zagrać w kilka gier wydawanych po sobie bez czekania długich lat na kontynuacje.
PS3 miało też dobra nowość czyli PSMove które dały mi sporo zabawy w takich grach jak Sports Champions 1 i 2 a sama technologia oraz precyzja ruchów była imponująca.
Byłem posiadaczem PS4 i już tam wszystko się zaczęło psuć. Gier było wydawanych mniej i stawały się bardziej podobne do siebie. Pojawiały się też masowo remastery które zapychaly rynek ale ktoś kto grał wcześniej w remasterowane gry nie miał potrzeby po nie sięgać.
Wraz z 2020r postanowiłem przejść na PC.
PS5 w zasadzie nie ma już gier ekskluzywnych bo wszystko wychodzi też na PC (niektóre gry z opóźnieniem). Oglądałem też testy wydajności i jest to skandaliczne że w 2025r są tryby oferujące 30 fps.
Wracając jednak do gier wszystkie się upodobniły jeszcze bardziej a na dodatek stały się bezpieczne, nudne i miałkie. Taki God od War z 2018r to w mojej ocenie średniak 6/10 gra wydmuszka bez duszy i polotu. The last od us 2? Zagrałem też i to gra podciągnięta do granic i męcząca. Wizualnie świetna ale to chyba jedyna zaleta bo nawet fabuła jest słaba.
No ale zostawmy już konsole bo myślę że każdy zna ich wady. Dlaczego uważam że PC to najlepsza platforma do grania i jedyny rozsądny wybór?
Można używać akcesoria jakie się chce i istnieje możliwość szerokiej personalizacji sterowania.
Można pozyskiwać gry za śmieszne pieniądze 5-20zl za klucze do starszych gier lub nawet za darmo z zatoki pirackiej jeśli jakieś gracz nie ma środków lub nie chce ich wydawać.
Istnieją na PC różne oferty jak game pass itp.
Jeśli ktoś ma słabego pc może nawet korzystać z GeForce now i grać przez streaming w gry w dobrych warunkach za drobną oplatą.
Sam mam sprzet średniej klasy bo procesor i5 12600k i RTX 5070 i mogę sobie pozwolić w granie w nawet najnowsze gry w 100+ FPS w 1440p. A wielu grach osiągam bez problemu 240hz bo takie odświeżanie posiada mój monitor podczas gdy gracze konsolowi muszą męczyć oczy 60 klatkami o ile gra ma taki tryb i nie ma spadków...
Jeśli przeliczyć cene gier, abonamentu online i sprzętu to i tak PC wychodzi znacznie taniej plus zawsze w razie potrzeby można go ulepszyć. W moim PC np używam pamięci ram ddr4 3200 która kupiłem w 2015r! Podczas gry wasze PS4 kupione w podobnym czasie albo leżą w kartonie albo już się do niczego nie nadają.
Granie na konsoli w 2025r to po prostu bycie frajerem i dawanie się dymać na pieniądze. Już nie mówię o tym że na PC można robić tysiące innych rzeczy i np pracować z AI lub streamować.
Zastanówcie się proszę co robicie i zmieńcie sprzęt tak jak ja. Będziecie szczęśliwi. Życie jest za krótkie żeby grać w 60 fps kiedy można w 200+ w tej samej cenie lub taniej
#gry #konsole #ps5 #pc
źródło: 1000004165
PobierzNiech se każdy gra na czym chce.
I pisze to jako właściciel sprzętu, który wciąga dupą ten twój #pcmasterrace
@Ralphs
tak niech ćpuny ćpają a alkoholicy piją bo mogą to niech sobie i innym szkodzą wybierając zło xD
@koniecswiatajestbliski jak się zesram to w 240fps a nie 30fps wiec moje odchody wyjdą z odbytu płynnie xD
PS5 - Koszt 3000zł gry po 300zł 10 gier i razem mamy 6000zł
PC - koszt 6000zł gry 0zł
Long Term PC lepszy
@KonserwatywnyMocny: ok teraz wiem, że to top zarzutka xD
akurat się składa, że gram i na PS5 i na PC i na NS 2, więc widzę różnice w cenie gier
a co do Nintendo, cena gier po ich podwyżce nadal jest w okolicach gier na PC, Bananza za 280zł, nowe pokemony Z/A już można kupić nowe za 260zł
A rzeczywistość jest taka
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierzźródło: 1000004183
Pobierz