Wpis z mikrobloga

Posrane jak alogorytmy budują w człowieku nienawiśc do różnych grup.

Przygnębiony tym wszystkim włączam filmiki typu solo travel przez kraj X i najczęściej 90% czasu jest przyjemnie. Wiadomo, że to też jakaś wizja rzeczywistości, ale taki instagram szybko zbuduje ci wizję, że na każdym kroku wszyscy cię w danym miejscu oplują, zaatakują itd.

Czuję wkurzenie przeglądając swój algorytm mimo, że wiem że to tylko jedna strona rzeczywistości, a ile osób tego nie ogarnia.

Są to dosłownie maszynki do generowania nienawiści między wszystkimi. Potem zatnie się taki algorytm komuś na filmikach typu „Ukrainiec pluje na Polskę” i dziwić się, że przeciętny Mariusz k-----y dostaje z nienawiści jak słyszy ukraiński.

No nie podobają mi się social media w 2025 roku
#polska #ukraina #przemyslenia #europa #socialmedia #zalesie
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@KarmelkowyZubr: ja niestety nadal przeglądam shorts na yt i insta.
Na yt 99% obecnie apolitycznie chociaż z rok/dwa lata temu nie mogłem się odpędzić od prawicowego kontentu i putin sigma kontentu

Na insta algorytm dosłownie skacze są memy, a nagle pod rząd będzie 20 filmików jak Hindus w Kanadzie robi co złego. Czasem cos o Ukraińcach negatywnego.

Ogólnie w sprawie imigracji zdecydowanie bliżej mi do prawej strony, ale nie lubię
  • Odpowiedz