Wpis z mikrobloga

#gielda #xtb

Ej, czy mi się wydaje, czy na xtb nie działają poprawnie zlecenia limit, jak ustawia się cenę > od aktualnej? Na binance jak kupuje krypto, to takie zlecenie się wykonuje po najlepszej możliwej cenie dostępnej, a na xtb mam wrażenie, że niezależnie od aktualnej ceny zawsze zlecenie wchodzi po tej ustawionej na zleceniu.
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@omicronns: xtb to są jaja jak berety, ja ustawiłem sobie stop loss i take profit, przeszedłem do listy akcji i położyłem telefon na biurku, wyskoczyła mi jakaś informacja, której nie zdążyłem przeczytać, ale tknęło, żeby sprawdzić moje zlecenie i okazało się, że mi w------o SL i TP :D
  • Odpowiedz
@omicronns: dobra coś zamieszałem sprzedawanie z kupowaniem, aż skasowałem wpis :)
jak ktoś złoży zlecenie zakupu za 100 a aktualna cena jest 98, to znaczy że 98 czeka na chętnego do sprzedania za 98, ale jeżeli jest chętny za 100 (sprzedać) to wejdzie zlecenie za 100 i aktualna cena skoczy na 100, tak rozumiem
  • Odpowiedz
  • 2
@heniek_8: No to patologia, bo wg. mnie powinno być tak, że jak dam zlecenie z limitem 100, to zbiera od najtańszych ofert z orderbooka do max 100. Na pewno tak to działa na binance.
  • Odpowiedz
  • 3
@heniek_8: Powiedzmy Ty masz zlecenie na limit sell za 99 i czeka w orderbooku, nie ma chętnych. Ja robię zlecenie limit buy za 100, powinno moim zdaniem wtedy sparować moje z twoim i za 99 staję się właścicielem twoich akcji.
  • Odpowiedz
  • 0
@jason676: Ok, to może przypadek. Ale mógłbym przysiąc, że 6.11 kupowałem inpost jak tak zjechał w dół i kupowało mi po znacznie wyższej niż wydawała się aktualna, a kurs się zmieniał pod moim limitem, czyli ruch był. Dziś ponownie na czymś innym po cenie zlecenia mam w otwartych pozycjach, pomimo że cena jak stawiałem zlecenie była niższa i po wykonaniu też się nie zmieniła.

Ej, a w sumie może przez
  • Odpowiedz
@omicronns: Ogólnie w XTB nie da się ustawić ceny limit powyżej aktualnej ceny. Na desktopie są 2 oddzielne przyciski i limit jest wyszarzony w takiej sytuacji. Proponuję pisać do supportu prośby o umożliwienie składania takich zleceń. Może w końcu to zrobią.
  • Odpowiedz
  • 0
Nawet nie tyle wyszarzony, co właśnie zmienia się z buy limit w buy stop jak cena zlecenia jest odpowiednio wyższa od aktualnej. To jest sroga patola, bo cały zamysł zlecenia limit jest taki, żeby mieć gwarancję jak zlecenie ma zostać wykonane, a jak kurs się szybko zmieni kiedy chcesz kliknąć, to cholera wie co się stanie. Powinny być 2 osobne przyciski. Patrzyłem nawet w źródło strony, czy nie dałoby się tego w
  • Odpowiedz