Wpis z mikrobloga

#epapierosy Taktyczny wpis i klasyka gatunku, czyli pytanie obsrańca, bo straszo karami za zamówienia
Zamówiłem z Francji na własny użytek parę LQ i ileś tam kartridźy do oxvy (były niedostępne w pl), zanim właściciele vapeshopów zaczęli po internecie trąbić że wlatują mandaty za zamawianie bez akcyzy. Paczka normalnie dochodziła w 2-3 tygodnie, aktualnie mija około 1,5 ms od zamówienia a na inpoście dalej nie ruszyła, czyli pewnie na granicy xD Ma ktoś jakieś wewnętrzne info co się tam o--------a albo komuś już wlepili jakąś karę? Mam w------e kiedy ta paczka już przyjdzie, zastanawia mnie czy w ogóle przyjdzie i czy zamiast kuriera nie wręczą mi jej jakieś służby z numerem konta do zapłaty za mandat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@marek-wozniak-750: No to w takim razie dlaczego paczka mi utknęła, we wszystkich vapeshopach jest jeden wielki r--------l, a ludzie sami już narzekają na ciągnięcie się dostawy w nieskończoność? Jakaś kontrola zwłaszcza teraz musi być
  • Odpowiedz
@mcelo49 podam ci przykład z autopsji: zamówiłem trochę koncentratów z flavourboss, paczka miesiąc z kawałkiem leżałam w wer warszawskim, oczywiście zero informacji - nie mamy Pana paczki i co nam pan zrobisz... Po miesiącu i zamówieniu i dotarciu awaryjnego zamówienia w le Petit vapopoteur /bo stwierdziłem że może kierunku UK jest śliski/ paczka spokojnie dotarła :)
  • Odpowiedz
@marek-wozniak-750: losowe kontrole przesyłek w sortowniach przez agencję celną. Zerknij np. na wpis @hokei00. Mój brat niedawno też zamawiał i ma dokładnie taki sam status. To, że takie kontrole są, jest faktem. Istotniejsze jest to, czy to po prostu pech, czy służby zwiększyły ilość kontroli. No bo zamówienia są głównie z Francji (kwestia ceny), ilość firm jest skończona i na pewno mają ich listę. Dodatkowo idą głównie przez
  • Odpowiedz
@marrkoow: ale Kara finansowa na jakiej podstawie? Bo z tego co wiem sprzedaż online jest nielegalna, wprowadzanie do obrotu też. Ale nie jestem w stanie znaleźć podstawy prawnej do grzywny/kary finansowej za zakup
  • Odpowiedz
@marrkoow bzdury, tak jak kilka lat temu z importem oz Chin taki i tutaj żadnych"kar finansowych" nie będzie bo ich być nie może - zniszczenie towaru i koniec pieśni... I nie mieszaj narko/broni z ein bo to inna liga... A idą różnymi kanałami: InPost z fr, Poczta z UK. Mogę przedstawić statusy bo kupowałem w październiku
  • Odpowiedz
@marek-wozniak-750: nie twierdzę, że każdy dostanie karę i zgadzam się z tym, że zapewne będzie to tylko zniszczenie towaru, ale podstawa do takiej kary jest. W sieci natomiast można znaleźć wpisy ludzi, którzy dostali mandat ok. 500zł.
Z Chin paradoksalnie może być łatwiej otrzymać, bo np. sprzedawca nie sugeruje swoją nazwą konkretnych produktów, a i to co jest w środku niekoniecznie jest oznaczone. A tutaj jednak mamy nadawcę, który wysyła
  • Odpowiedz
UK nie jest w UE

@marrkoow: pomimo tego ze dostarczyla pp a w wer lezala miesiac dotarla do celu a jedyna "kara" to 8 lub 9 zl oplaty za odprawe celna... dotarla po tej z fr ktora byla ok 17 pazddziernika czyli niecaly tydzien w drodze /btw, chyba masz racje ze to bylo dpd a nie inpost/
  • Odpowiedz
@mcelo49: ja zamawialem urse nano z Ali. Dzis przyszla poczta polska bez zadnego mandatu. W kopercie owiniete opakowanie w folie alu. Wysylaja to do holandii z chin a potem nadaja z holandii global express poczty polskiej
  • Odpowiedz
  • 0
Niestety na temat Ali, Poczty i epetów zza granicy się nie wypowiem, bo nie miałem z tymi warunkami do czynienia ;( Ja już się pogodziłem z tym że ta paczka nie dotrze, typek w vapeshopie powiedział że najprędzej pójdzie do utylizacji bo nie było to duże zamówienie, nawet nie chce mi się już do sklepu z którego zamawiałem pisać @wieczok666
  • Odpowiedz
@mcelo49: a lq sam robie i czasem mi sie zdarza to opchnac tylko ze bazy niko mam na miejscu od zrodelka. Aromaty z allegro Select, baza 0 to samo z allegro. Proporcje na kazde 60ml to 4,5 - 5 ml aromatu
  • Odpowiedz