Wpis z mikrobloga

#pracbaza #marketing #praca #przegryw #pytanie
Dlaczego w niektórych ogłoszeniach o prace, gdzie szukają specjalisty ds. marketingu wymagają ukończonych studiów z marketingu i pochodnych kierunków?

Przecież marketing to nie jest trudna dziedzina i jak jesteś chociaż w miare ogarnięty to ogarniesz takie stanowisko pracy i bez studiów.

Dlaczego wymagają, abyś miał ukończony taki mało istotny kierunek studiów?
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dlaczego wymagają, abyś miał ukończony taki mało istotny kierunek studiów?

@Xvenowski: Bo to dużo mówi o człowieku że coś zaczął i faktycznie skończył, przebrnął przez to. To jest olbrzymi filtr i inna kategoria pracownika automatycznie, nie ważne jakie studia aż tak bardzo.
A oportunistów w mediach, marketingu, zwłaszcza nowych mediach są tłumy
  • Odpowiedz
  • 0
Bo to dużo mówi o człowieku że coś zaczął i faktycznie skończył, przebrnął przez to.

@Saeglopur: xD
No wielki problem skończyć studia z marketingu - zwłaszcza zaocznie to taka prościzna, że praktycznie każdy jest w stanie to ukończyć.

Tylko trzeba poczekać, bo studia trwają
  • Odpowiedz
@Xvenowski: No to rób, nigdy za późno.
W Norwegii masz stawki godzinowe/pensje wyliczaną wg wręcz ustawowego rozróżnienia na wykształcenie bądź jego brak. Duże firmy warunkują zatrudnienie wyższym wykształceniem. W Polsce i tak jest kompletny luz
  • Odpowiedz
  • 0
@Saeglopur: No, ale to i tak śmiechu warte, no tak jakby na tym marketingu uczyli jakiejś wiedzy tajemnej... Fizyki kwantowej... Jakby wymagana była nieziemska mądrość by skończyć marketing.
Jak ustawiać pieczone kartofelki na stadionach, piweczka i w jakiej kolejności to ustawiać i wydawać
  • Odpowiedz
No, ale to i tak śmiechu warte, no tak jakby na tym marketingu uczyli jakiejś wiedzy tajemnej...

@Xvenowski: Byłbyś dość zaskoczony skoro nie wiesz. Powtarzam jednak że chodzi bardziej o sam proces przejścia przez to.
Jeśli masz doświadczenie konkretne (także na własną ręke), przedstawisz im w firmie konkrety to mogą ci nawet te studia opłacić. Przedstaw im ile już wiesz, co robiłeś, jakie masz faktyczne doświadczenia i wiedze a że
  • Odpowiedz
  • 0
Jeśli masz doświadczenie konkretne (także na własną ręke), przedstawisz im w firmie konkrety to mogą ci nawet te studia opłacić.

@Saeglopur: No brak doswiadczenia w branzy niestety.
  • Odpowiedz
@Xvenowski: BTW ja na Uni Ekonomicznym miałem przedmiot czy wręcz kilka przedmiotów z marketingiem np Marketing w usługach i prowadzący trafiają się po prostu wow. Masz typów z własnymi sporymi agencjami bądź z wysokich stanowisk i latami doświadczenia w branży.
  • Odpowiedz
  • 0
BTW ja na Uni Ekonomicznym miałem przedmiot czy wręcz kilka przedmiotów z marketingiem np Marketing w usługach i prowadzący trafiają się po prostu wow. Masz typów z własnymi sporymi agencjami bądź z wysokich stanowisk i latami doświadczenia w branży.

Odpowiedz

@Saeglopur: No być może, ale teoretycznie ja mając dostęp do youtuba moge trafić na równie ciekawe wykłady z marketingu. Ale w cv se nie wpisze, ze byłem na paru wykładach,
  • Odpowiedz
No być może, ale teoretycznie ja mając dostęp do youtuba moge trafić na równie ciekawe wykłady z marketingu.

@Xvenowski: Mógłbyś ale tego raczej nie zrobisz. Mam porównanie bo na YT oglądam ciągle coś non stop, podcasty tak samo - słucham też branżowych od AdAge i Adspeak (od Adweek). Ale nadal to jest coś zupełnie innego niż rzeczy jakie są zdarzy usłyszeć od ludzi z branży w kraju czy o jakich
  • Odpowiedz
@Xvenowski: W Norwegii tak, opisywałem dlaczego. W PL masz znacznie większą swobode, ale możesz to nadrobić doświadczeniem - nawet sam. Mówisz że nie masz doświadczenia - to je nadrabiaj, zrób jakąś kampanie wymyśloną która obejmuje wszelkie aktualne nośniki i formaty, choćby nawet byle banery tyko w sieci wiesz w jakich są formatach aktualnie? Jakie są wytyczne przy ich tworzeniu? Korzystałeś z platform do zarządzania kampaniami choćby w Meta?
  • Odpowiedz
  • 0
@Saeglopur: Sytuacja jest bardziej złożona, jak ktoś mieszka w powiatowym mieście, gdzie nie ma aż tak dużo zakładów to raz szukają np. biurowego speca od marketingu, raz od logistyki, raz specjaliste kadr i płac, jakiegoś speca od handlu i tak dalej.

Na każdy z tych kierunków najlepiej inny kierunek studiów xD A studia trwają od 3 do 5 lat, zanim je zrobisz to trzeba czekać, a jak je zrobisz to
  • Odpowiedz
@Xvenowski: Między takimi stanowiskami przeważnie wystarczą dowolne studia, powtarzam po raz któryś - chodzi o sam ich fakt że przez coś takiego przeszedłeś, jakoś byłeś zdyscyplinowany, zaparty i potrafiłeś coś zacząć i dociagnąć do końca.
Choć wiadomo w typowej księgowości lepsze studia kierunkowe, w poważniejszych miejscach wręcz absolutnie konieczne.

Rób to doświadczenie w np marketingu skoro o nim zaczełeś mówić. Mówisz że nie masz, napisałem ci wyżej jak zacząć samemu
  • Odpowiedz
Przecież marketing to nie jest trudna dziedzina i jak jesteś chociaż w miare ogarnięty to ogarniesz takie stanowisko pracy i bez studiów.

@Xvenowski: Marketing „na poziomie ogarnięcia” a profesjonalny marketing to dwie bardzo różne rzeczy. Marketing to ogromny obszar - performance marketing, SEO/SEM, analityka, e-commerce, brand management, PR, marketing produktowy. W wielu z tych dziedzin trzeba znać statystykę, modele atrybucji, podstawy UX, narzędzia takie jak GA4, Data Studio, Ads Manager
  • Odpowiedz