Wpis z mikrobloga

Prawda i kłamstwo, pod tym względem jestem chyba dualistą i heretykiem...

Nie wolno dokonywać pochopnej oceny, nawet jeżeli wiele osób zeznaje to samo, a zebrane dowody, czy poszlaki wskazują, że dana informacja z dużym prawdopodobieństwem jest prawdziwa. Kłamstwo może nie tylko sprawić, że ktoś zyska lekką rzecz materialną albo uniknie lekkiej odpowiedzialności.

Kłamstwo zdecdydowanie, gdy jest odpowiednione opakowane i uzbrojone, jest jak miecz obusieczny, który potrafi nawet z dnia na dzień zdekapitować ofiarę albo doprowadzić ją do targnięcia się na własne życie, wypełniając jej umysł rozpaczą, bezsilnością oraz poczuciem niesprawiedliwości.

Strzeżmy się wężowego języka, który zatruwa jadem nie tylko serca i umysły osób pomawianych o najróżniejsze rzeczy, ale również krzywdzi niewinne osoby, które nigdy nie zrobiły danej rzeczy. Wystarczy nawet delikatnie potwierdzić kłamliwie daną niegroźną informację, która jest udzielana przez osobę kłamiącą w sposób potworny i to zdecydowanie wystarczy, aby zniszczyć człowieka i by gorzko na wieczność zapłakał... Starajmy się za wszelką cenę dociekać prawdy i nie bądźmy tacy naiwni...

https://www.youtube.com/watch?v=Vo8i8tCKWBo

#przemyslenia
seventh_gate - Prawda i kłamstwo, pod tym względem jestem chyba dualistą i heretykiem...

źródło: 231478

Pobierz
seventh_gate - Prawda i kłamstwo, pod tym względem jestem chyba dualistą i heretykiem...
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach