Wpis z mikrobloga

Do jakiegoś czasu (kilka tygodni) boli mnie tak jakby zatoka szczękowa/dolne zęby, taki tępy ból o średniej intensywności. Dentysta mówi, że z zębami wszystko w porządku i nawet zrobił tomografię i na niej też wszystko ok. Ma ktoś pomysł co to/ do jakiego lekarza iść z tym?
#dentysta #stomatologia
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Puciusek: to może być wszystko począwszy od nerwobólu, infekcji, przez nieszczelne wypełnienie, aż po pęknięty ząb. z takiego ogólnego opisu raczej nikt Ci za wiele nie doradzi

masz leczone zęby? masz jakieś zdjęcie płaskie np. opg/panorama poglądowo? masz jakieś kanałówki? historię problemów z zatokami? jakieś infekcje zatok lub ogólne w ostatnim czasie? kiedy ten ból jest - w jakiej pozycji, przy jakich czynnościach, boli 24/7 czy okresowo? jak długo, czy
  • Odpowiedz
  • 0
Tak wiem, że z tego opisu coś trudno wywnioskować, ale ten ból jest bardzo niespecyficzny… Boli szczęka/okolice szczęki z lewej strony, czasem promieniuje do okolic ucha, boli praktycznie cały czas ale to ból o niskiej/średniej intensywności. Wydaje mi się, że boli bardziej przy pochylaniu głowy i trochę bardziej wieczorem przy zmęczeniu, przy jedzeniu czy nagryzaniu nie ma żadnej reakcji. Mam kanałówkę, ale zupełnie z innej strony gdzie boli i podobno wszystko tam
  • Odpowiedz
@Puciusek ale to boli na górze czy na dole, bo napisałeś szczęka (szczęka jest na górze, żuchwa na dole), a potem „dolne zęby”. Jeśli boli góra to zatoki są jakimś tropem do ew sprawdzenia (laryngolog), ja bym dodatkowo posprawdzał dokładnie zęby z wypełnieniami (zdjęcie 2D, opukać, reakcja na chlorek/zimno). może opisz jak najdokładniej ten case na „dentyści pacjentom” na fb - załącz jakieś stopklatki z CBCT (można anonimowo) to będziesz miał
  • Odpowiedz
  • 0
@affairz: Na górze boli, nie wiem czemu tam na dole było napisane(). Tylko tę szóstkę mam tam wypełnioną, to chociaż niedużo do sprawdzania by było... Z okluzją tak sobie, mam trochę wadę zgryzu, ale szyjki w porządku. Są jacyś specjaliści od okluzji? W ogóle chyba boli trochę podobnie do tego zęba, który był leczony kanałowo i który został dość późno odkryty, bo obumarł chyba na skutek
  • Odpowiedz
@Puciusek: jeśli jakiś ząb obumarł i to on daje te objawy to powinno być widać na CBCT, ale może być wczesny okres, że jeszcze nie wyżarło kości i na prześwietleniu nie widać, a boleć już boli. można sprawdzić wszystkie zęby (jeden po drugim, góra i dół) reakcję na chlorek - czyli czy zęby są żywe, każdy stomatolog może to zrobić, można nawet kostką lodu w domu sprawdzić, ale wymaga to
  • Odpowiedz
  • 0
@affairz: eh cholera dzięki, trzeba będzie to wszystko posprawdzać ( ͡° ʖ̯ ͡°) A to na żywotność to każdy dentysta może sprawdzić? Bo somsiad ma gabinet w domu obok, tylko że taki bardziej starodawny tylko z takim punktowym rtg, a nie chce mi się po medicoverach jeździć. Z tą okluzją też może być problem, bo trochę je sobie ścieram... Albo faktycznie może to wypełnienie w tej
  • Odpowiedz
@Puciusek: może. chlorek + opukać. zdrowy ząb na kontakt z czymś bardzo zimnym prawidłowo reaguje dyskomfortem/lekkim bólem który znika od razu gdy odejmiesz źródło zimna. sytuacje nieprawidłowe to brak reakcji (ale warto zauważyć, że w zębach po leczeniu miazga się cofa i ta reakcja może być mniejsza/trudniejsza do wygenerowania) lub reakcja która nie ustępuje od razu
  • Odpowiedz
@Puciusek: gitówa, najważniejsze że po problemie. jak wymienił usuwając stare to raczej nie było za wysokie (bo kompozyt można obniżyć bez usuwania starego wypełnienia) tylko coś tam nie teges z adhezją poprzedniego było - co nie znaczy koniecznie że ktoś spartolił, tylko czasem nawet u top lekarzy "tak się zdarza"
  • Odpowiedz
  • 0
@affairz: No bardzo możliwe, że adhezja. W sumie żaden dentysta od dawna mi nic nie spartolił, chyba macie teraz jakieś lepsze materiały i plomby czy coś. Za dzieciaka to zakładali plomby i wypadały po kilku miesiącach, trzeba bylo bez przerwy łazić i poprawiać, a teraz jak zrobią to się trzyma latami.
  • Odpowiedz