Aktywne Wpisy

smutny_kojot +128
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

elena-mary +69
Czy tylko ja mam coraz częściej wrażenie, że jako ludzie dążymy do jakiejś cichej samozagłady?
Oglądam nagranie z pożaru w Szwajcarii. Na pierwszych ujęciach ogień jest już widoczny, realny, groźny — a mimo to wokół stoi tłum ludzi z telefonami w rękach. Śmiech, nagrywanie, skakanie, jakby to było widowisko albo atrakcja.
Chwilę później kolejna scena: pożar rozwinięty, panika, ludzie desperacko próbują wydostać się z lokalu. Strach, chaos, realne zagrożenie życia. A na zewnątrz… znowu
Oglądam nagranie z pożaru w Szwajcarii. Na pierwszych ujęciach ogień jest już widoczny, realny, groźny — a mimo to wokół stoi tłum ludzi z telefonami w rękach. Śmiech, nagrywanie, skakanie, jakby to było widowisko albo atrakcja.
Chwilę później kolejna scena: pożar rozwinięty, panika, ludzie desperacko próbują wydostać się z lokalu. Strach, chaos, realne zagrożenie życia. A na zewnątrz… znowu
źródło: Screenshot 2026-01-02 at 13.17.42
Pobierz

Router ZTE MC889A Pro 5G Gniazdo SIM
Cześć, jak działa ten modem? Podłączam go na dachu i mam z niego Wi fi do telefonu, czy podłączam go na dachu dokupuje router i dopiero mam internet do telefonu?
Pytam bo czat gpt mówi raz tak raz tak, opinie też są raz takie raz takie i już zgłupiałem.
A od 2 dni szukam modemu żeby ustawić sobie na środku podwórka na maszcie i mieć internet do kamer i klimy bez kombinowania i przeciągania długich kabli do domu.
#internet #dom #informatyka #programista15k
Wszystko co trafiam okazuje się że działa tak jak napisałeś, i nawet w opisie nie ma tego zaznaczonego tak jakby to był standard i może jest
TUTAJ fajny kanał gdzie autor testuje i porównuje modemy 5G
- modemy ODU Outdoor Unit - modemy zewnętrzne 5g, które łączymy routery IDU normalną skrętką.
- modemy IDU Indoor Unit - modem i router w jednej paczce, który stoi sobie wewnątrz.
Modemy ODU mają przewagę nad IDU, przy słabym sygnale 5G. Jeżeli IDU ma gniazda na anteny zewnętrzne, to niestety są duże straty na kablu antenowym - bo trzeba anteny dokupić i wystawić na zewnątrz.
Od ODU ciągniesz
- testowo postawiłabym modem ODU i router w obudowie hermetycznej, zasięg Wi-fi potestujesz sobie z telefonu apką np. WiFi Analyzer
- jeżeli będzie padaka to dokupienie drugiego routera i połączenie mesh
Kup przez net-a, jako konsument możesz zwrócić bez podania przyczyny, a przy widoczności optycznej pomiędzy urządzeniami jest szansa, że to będzie działać. Maksymalny zasięg dla Wi-Fi 6 wynosi ok. 35 metrów na częstotliwości 5
1 modem ODU na jednym domu
2. Router też na tym domu z kablem podpiętym do modemu ODU
3. Router mesh w szopie na środku
4. Drugi router mesh w drugim domu
Dobrze rozumiem koncepcję?
- ODU na dach jednego z nich, najlepiej wcześniej zobacz na mapie btsearch gdzie jest nadajnik sieci do której będziesz się łączyć i skierowanie się ODU na ten kierunek
- od ODU skrętaka do wewnątrz pierwszego domu, do routera1 ale najlepiej aby był przy oknie, aby widział się optycznie z routerem2 w drugim domu (widoczność optyczna lub najkrótsza odległość)
- pomiędzy routerami 1 i 2 ustawiasz połączenie