Wpis z mikrobloga

zarobki IT będą spadać tak jak ceny mieszkań?

@MisPanda: tak, od czasu do czasu sprawdzam ludzi technicznie i mam porównanie. 2 lata temu jak ktoś miał 10 lat doświadczenia to dawaliśmy mu 25k, teraz ogarnięci kandydaci z fajnym skillem i wieloletnim doświadczeniem dostają po 16k i ręce całują xD
  • Odpowiedz
@ubijakitopiel: u mnie zarobki się nie zmieniły od 2021, drobne podwyżki co roku, ale coraz trudniej o ogarniętych na rekrutacjach :/ działam w specyficznej branży, AI jest pomocne, ale raczej zmniejszy ilość potrzebnych programistów, a nie zarobki w najbliższych latach.
  • Odpowiedz
@ArnoldZboczek: miałem takiego, z iskierkami w oczach mówił, jak to ma pomysł na redukcję 100 osób w naszym dziale poprzez wprowadzenie AI. Świeżak. Zaproponowałem mu żeby przeszedł na management xD
  • Odpowiedz
@ubijakitopiel: Kazałem AI napisać kod M liczący minione dni robocze z sobotami włącznie.
Kod niedługi, a gdzieś w środku day <= 5.
To pytam (bo wiem) czy nie powinno liczyć do 6 jeśli soboty.
Oczywiście "masz rację, czy poprawić cały kod o te zmianę"?
Powodzenia jak ktoś sobie implementuje kod z AI bez umiejętności sprawdzenia co wyszło.
  • Odpowiedz
2 lata temu jak ktoś miał 10 lat doświadczenia to dawaliśmy mu 25k

@ubijakitopiel: XD albo niezłe bajki albo niezły kołchoz. U siebie w firmie miałem więcej przy 5 latach expa, ci z 10 lat expa siedzą na 250zł/h, nikt nie całuje rąk, do tego jebią na 2-3 etaty. Nie mierz całego rynku miarą swojego gównokorpo.
  • Odpowiedz
@ubijakitopiel: mnie w AI najbardziej dobija to ze uzywajac go, outsorcingujac myslenie, sam trace zdolnosci umyslowe ( ͡° ʖ̯ ͡°) bo niestety ludzki mozg ma taka wlasciwosc ze nieuzywany zanika. A uzywac musze bo bym nie wyrobil sie ze wszystkim juz
  • Odpowiedz
@ubijakitopiel: przyszlosc bedzie taka ze wszyscy minimalna i beda szczesliwi ( ͡° ͜ʖ ͡°) bo AI wyrowna niczym gladz wszystkie ubytki umyslowe glupich i kazdy czlowiek bedzie mogl robic dana prace. I skill czy studia nic nie pomoga, przyjdzie hindus i wystarczy mu angielski zeby prompty pisac i osiagnie to samo
  • Odpowiedz
Kazałem AI napisać kod M liczący minione dni robocze z sobotami włącznie.

Kod niedługi, a gdzieś w środku day <= 5.

To pytam (bo wiem) czy nie powinno liczyć do 6 jeśli soboty.

Oczywiście "masz rację, czy poprawić cały kod o te zmianę"?

Powodzenia jak ktoś sobie implementuje kod z AI bez umiejętności sprawdzenia co wyszło.

@bukimi: c-----o promptujesz
  • Odpowiedz
@groman43: Przy tym tempie? Za 3 lata spora część kodoklepów faktycznie może być zbędna. Bo pewnie jeszcze szybciej "biznes" zastąpić będzie można jakimś dobrze odżywionym LLMem
  • Odpowiedz