Wpis z mikrobloga

#olx czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć jak olx weryfikuje pakiet ochronny? Typ kupił telefon odemnie, ponaglał z szybką wysyłką, potem odebrał i pisze że ekran wymieniony i chce zwrot kasy. Oczywiście patałachy z olx przyznali mu rację. I zastanawiam się na jakiej podstawie olx sprawdził ten ekran? uwierzył na słowo typowi? typek to typowy flipper i obawiam się że to on mógł majstrować przy telefonie. Żona używała go dwa lata i nigdy nie było z nim problemów a teraz typ pisze że ekran jest wymieniany :D Porażka. oczywście pogadać z kimś na olx to cud.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szalony-adrian: Olx niczego nie weryfikuje. Dodatkowo może odesłać atrapę albo cegłę. Dostanie z automatu zwrot a tobie zistanie zgłoszenie na policję. Pewnie podmieni telefon na inny albo przełoży część, której potrzebował zamieniając na zamiennik. Jak przyjdzie sprawdź imei, czy był otwierany. Lepiej wystawiać bez wysyłki olx. Warto sfilmować towar przed wysyłką plus pakowanie. Iphone plus wysyłka olx to częsty scam.
  • Odpowiedz
@szalony-adrian: o jej a ty sledzisz tag? Zostales wyruchany przez OLX group bez mydla. Gosc kupil za 20zl pakiet ochronny co dalo mu prawo do posiadania telefonu. Poprzednio pracownicy OLX pisali "dogadajcie sie juz sami". To sie dogaduj. A jak prawilny bys byl to zrob stream i mega pokaz artystyczny w ich siedzibie a przynajmniej przed nia. To pozerna firma w dodatku (otodom, otomoto - drozyzna).
  • Odpowiedz
  • 1
@szalony-adrian

Z tego co pamiętam, to masz 48 h na ustosunkowanie się do roszczenia kupującego inaczej OLX cofnie płatność do kupującego.
Wystarczy zgłosić sprzeciw, a OLX nie będzie mógł cofnąć przelewu, to czasu zakończenia sporu.

Tu dodam, że zgodnie z polityką OLX (narzuconą przez UOKiK), powinieneś przekazać opłacony list przewozowy kupującemu, aby mógł odesłać reklamowany przedmiot do diagnostyki. Przesłanie etykiety wstrzymuje wypłatę środków do czasu wydania decyzji przez sprzedawcę (jak nie wyda, to z
  • Odpowiedz
@pcela: zgłosiłem sprzeciw ale te półgłówki z olx stwierdziły na podstawie filmu przesłanego przez gościa że wyświetlacz jest wymieniony. Gość Ukrainiec, handlarz telefonami więc domyślam się co będzie w paczce zwrotnej. Oczywiście ich decyzja jest nieodwołalna i opłaciłem etykietę zwrotną. przygotowałem się że jest po telefonie ale myślę czy da się ich udupić jakoś bo to są jaja jakieś. nagrać odbiór paczki albo co i na policję? przecież to są
  • Odpowiedz