Wpis z mikrobloga

Co do jasnego salonu - QD-OLED (Samsung S90F) czy WOLED (LG C5)? Miałem już kupować Samsunga z QD-OLED, bo niby lepszy, ale trafiłem na informację, że z powodu braku polaryzacji zewnętrzne światło sprawia, że matryca zamiast czarna robi się fioletowa. Czyli ekran traci jeden z największych atutów OLED-ów. Salon jest jasny, chociaż nie ekstremalnie, tj. słońce nie wali prosto w ekran, do tego ekran ustawiony bokiem do okien.

Chętnie poznam opinie osób, które mają ten typ ekranu w TV - czy rzeczywiście jest to tak widoczne?

#tv #telewizory #oled #qdoled #samsung #lg #rtv
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@the_good_guy ja kupowałem jakiś czas temu lg oled c3 do jasne salonu i nie widzę większych problemow.
Jedynie jak pada jakieś bezpośrednio mocne źródło światła ale szczerze mówiąc to żaden tv w tym budżecie dobrze sobie z tym nie radził.

A lg tylko dlatego że w tamtym momencie była dużo korzystniejsza cena za 65 cali. Gdyby było odwrotnie to brałbym samsunga
  • Odpowiedz
  • 0
@Myszo: LG ma matrycę WOLED z polaryzacją i w nim ten problem nie występuje. Pytam o QD-OLED, bo ten typ matrycy nie ma polaryzacji, przez co padające na nie światło zmienia jej kolor - zamiast czarnego robi się fiolet lub szary.
  • Odpowiedz