Wpis z mikrobloga

Dla czego wszystkie nieprzemakalne buty do turystyki górskiej są sznurowane i przemakają od góry?
Czy miliony muszą mieć mokre stopy i śmierdzące buty?
Czy próbował ktoś chodzić po górach lub jeździć po nich rowerem w gumowcach (czy tam butach śniegowych)?
Oczywiście te droższe są zrobione tak by po wejściu w kałużę przemokły.
Rowerem wokół komina w tego typu butach jeździłem i na dobrej platformie nie ma problemów

#gory #trekking #mtb
Rustyyyy - Dla czego wszystkie nieprzemakalne buty do turystyki górskiej są sznurowan...

źródło: buty

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@xyz_xyz: co mi z impregnowania jak po roztopieniu się śniegu na szczycie na Szczyrku kałuże były głębsze niż wysokość buta.
Co tam Szczyrk, spacer z psem po nieco dłuższej trawie wystarczy by but trekkingowy przemókł.
  • Odpowiedz
Dla czego wszystkie nieprzemakalne buty do turystyki górskiej są sznurowane

@Rustyyyy: Bo BOA się jakoś nie przyjęło w tym sporcie.

i przemakają od góry?

@Rustyyyy: Masz do wyboru przemoknąć i wyschnąć albo nie przemoknąć i nie wyschnąć a mokry będziesz i tak od potu.
  • Odpowiedz
  • 0
@dran2: wyschnąć w deszczu? Nawet jadąc z góry te buty nie wyschły. Naprawdę chodząc w deszczu po górach z przemokniętym butem, liczycie na to że on wyschnie?
  • Odpowiedz
  • 0
@Rustyyyy Najpierw liczę na to że nie będzie padać ale z dwojga złego wolę iść cały dzień w bucie który może przemoknie jak będzie mokro niż w bucie który niezależnie od pogody będzie mokry od potu. Owiń skarpetę folią, też będziesz miał sucho według ciebie?
  • Odpowiedz
  • 0
@Pnnn: Przemokły mi buty w górach i nie chce doświadczyć tego samego po raz drugi.
Wy piszecie że to normalne bo w deszczu buty schną.
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: dobry but ci nie przemoknie, nie ma szans. Jak.ci sie od gory ma nalac woda jak masz spodnie długie? Plus możesz założyć stuptuty z gore i tez nasz ochronę
  • Odpowiedz
  • 0
@Pnnn: ok, jakie buty w takim razie polecasz, żeby były wystarczająco dobre.
Jakie materiały, jaki spray izolacyjny
Oraz co się stanie jak wejdę w tych butach w mokrą trawę do wysokości pasa, lub niefortunnie wejdę w głęboką kałużę na połowę buta
  • Odpowiedz
  • 0
@tomcat14: kup nieprzemakalne buty i sprej na nieprzemakalne buty
Idź z psem na spacer do lasu
Buty przemokły od góry

Chyba mam prawo mieć pewne wątpliwości
  • Odpowiedz
@Rustyyyy: zależy jakie stopy, jakie chodzenie itp. Pracowałem po 12 godzin w błocie, deszczu na budowach i mając odpowiednie skarpety i nie biegając a chodząc nie pamiętam abym miał problem z mokrymi stopami w gumowcach. Tak samo ubrania, tylko gumowe/ gumowane spełniały rolę ( i tu też nie można się mocno zmęczyć[ nie biegać itp} to spokojnie cały dzień na deszczu dawało się radę.
  • Odpowiedz