Wpis z mikrobloga

Defence24.pl robi zwrot o 180° po swoich radosnych malowankach.

Jeszcze w lipcu przestrzegałem, że sytuacja pod Pokrowskiem to katastrofa i zbliża się rychły upadek miasta. Ukraińskie kontruderzenie z końca września i widmo zamknięcia Rosjan pod miastem w kotłach spowodowały, że wielu ekspertów triumfalnie ogłosiło ukraińskie zwycięstwo w bitwie o miasto. Był to błąd. Na wstępie należy zaznaczyć, że nie mamy pewności, czy w ogóle wspomniane kotły miały miejsce. Obraz terenu w Donbasie, który mam przed oczami, podpowiada mi, że zamknięcie okrążenia jest bardzo trudne. W walkach po obu stronach uczestniczyło tak niewielu żołnierzy, a step i zrujnowane wioski oraz miasta utrudniają taką operację, a ułatwiają próby wycofania.

https://defence24.pl/wojna-na-ukrainie-raport-specjalny-defence24/gen-syrski-do-dowodcow-mowcie-prawde-pokrowsk-upada

#ukraina #rosja #wojna
konradpra - Defence24.pl robi zwrot o 180° po swoich radosnych malowankach.

Jeszcze ...

źródło: Screenshot_20251028_195751

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jeszcze w lipcu przestrzegałem, że sytuacja pod Pokrowskiem to katastrofa i zbliża się rychły upadek miasta.

@konradpra: miałeś rację, a reszta wykopu i polskiego osintu nie.

Jesteś wyżej, kimś więcej od nich i górujesz nad nimi intelektualnie i znasz się, a oni nie.
  • Odpowiedz
  • 4
@michalo8333: XD.
Po prostu pewna bardziej racjonalna cześć polskiego OSINTu jak na przykład @Thorkill wiedziała jak sytuacja wygląda w kwestii kotłów.
A radosny spin dla mas odpalono przez zaprzyjaźnione media i usłużnych "ekspertów" by podbudować morale.
Co osiągnęło zamierzony skutek i polska infosfera żyła sobie 2 tygodnie tematem. 🤣
  • Odpowiedz
  • 3
@duzy240: To każdy rozsądny wie. Nawet kurczak mały / Wolski w chwilach szczerości mówił o tym.
Jak nie masz żadnych skrupułów i oporów moralnych i masz realnie 5 razy tyle ludności to trudno przegrać wojnę na wyniszczenie, zwłaszcza jak realny współczynnik strat to jakieś 1:1.7-2 na korzyść Ukrainy. I to wedle żródeł przychylnych Ukrainie które można uznać za "merytoryczne". Jak realnie jest to się dowiemy po latach po wojnie.
Jak
  • Odpowiedz
@konradpra:
Jeszcze długo kolego dluuuugo :) Wiele obiektów w matuszce spłonie, a ten prokowsk to już upada drugi rok xD a co do wojny na wyniszczenie to historia zna wiele goliatow co sobie zęby rozbiło na malutkich dawidkach m.in. usa i zsrr
  • Odpowiedz
  • 2
@Spioszeq: płonie po obu stronach, liczy się komu więcej. A jak jest znowu realiści wiedzą, w przeciwiństwie do papki serwowanej na Onecie XD, itp.
Co do Pokrowska UKR logistyka leży i kwiczy pod dronami, co jest prognostykiem na przyszłość.
  • Odpowiedz
@konradpra:
Nie liczy się komu więcej, a kiedy przestanie się to opłacać. Ukraina to państwo upadłe i nie ma nic do stracenia w przeciwieństwie do tfu rosji
Ta wojna będzie trwała aż putin się przekręci i głupi ryj rozwali. Rosja jeszcze nawet nie zajęła terenów gdzie mogłaby sprawnie partyzantka ukraińska działać i nękać okupanta.
  • Odpowiedz
@konradpra:
No mogą, ale też w drugą stronę może się wiele rzeczy zdarzyć :) Nie wiem czy olgarchia ruska albo ukraińska dużo zarabia natomiast oba państwa na tym tracą. Rosja nie wygra tej wojny kapitulacją przeciwnika i ja jednak trzymam kciuki za sukcesy Ukraińców w przeciwieństwie do ciebie jak widać.
  • Odpowiedz
Jak nie masz żadnych skrupułów i oporów moralnych i masz realnie 5 razy tyle ludności to trudno przegrać wojnę na wyniszczenie

@konradpra: Można jak najbardziej. Zaryzykuję tezą, że można przegrać wojnę na wyniszczenie bez przeciwnika. Mało to jest państw które upadły np. Wenezuela, Argentyna, Grecja. Do ich upadku nie trzeba było wojny.

zwłaszcza jak realny współczynnik strat to jakieś 1:1.7-2 na korzyść
  • Odpowiedz
  • 1
@karhu: zlituj się, serio ukraińskie źródło XD.
Może jeszcze prasówkę sztabu generalnego podasz. ¯\(ツ)/¯

Jak dobrze pamiętam to kurczak Wolski podawał 1.7-2 w kwestii strat żołnierzy
Zresztą inne źródła podawaly podobne wartości.
Jak chcesz sie pobawić w czytanie to zapraszam na wiki, tam masz pełen
  • Odpowiedz
@konradpra
Defence24 podczas tej wojny z dosyć ciekawego portalu branżowego stał się tabloidem. Przykładowo w zeszłym roku to wysmażyli artykuł że drony na światłowodzie to ślepa uliczka. A już szczytem głupoty było puszczenie artykułu o tym że rzekomo dzięki USA Rosjanie mogli się wycofać z Chersonia bez większych strat w ludziach i sprzęcie, powielając wyłącznie wpis jakiegoś NAFO-trolla, bez weryfikacji czy faktycznie tak pisze w tej książce. Potem to skasowali, ale
Fennrir - @konradpra
Defence24 podczas tej wojny z dosyć ciekawego portalu branżowego...

źródło: G3AerAXW4AAZQIS

Pobierz
  • Odpowiedz
historia zna wiele goliatow co sobie zęby rozbiło na malutkich dawidkach m.in. usa i zsrr

@Spioszeq
Jakby Finlandia nie zakończyła wojny w odpowiednim momencie to ZSRR w końcu podbiłby ją

Ukraina to państwo upadłe i nie ma nic do stracenia

Oczywiście że mają do stracenia - całą masę ludzi do przemielenia. Nawet jakby hipotetycznie byli w stanie wygrać to i tak się nie podniosą, demograficznie nawet bez wojny była kaplica, a
  • Odpowiedz
@konradpra:

zlituj się, serio ukraińskie źródło XD.

Oryx to ukrańskie źródło? Wyraźnie napisałem, że powołuję się na Oryx, a wkleiłem artykuł też powoływał się na
  • Odpowiedz
  • 0
@konradpra Upadnie to upadnie. Cofnąć się i mielić dalej. Rosja też nie wygląda różowo. I absolutnie nie zgodzę się z opinią że wygrywa w wojnie na wyniszczenie. Nie wygrywa, idzie na dno jak ten ich krązownik, Moskwa.
  • Odpowiedz
  • 0
@karhu: nawet nie odniosłem sie do Oryxa z prostego powodu: czemu używasz strat sprzetowych jako dowodu na straty ludzkie?
Co ma to do rzeczy?
Zwłaszcza jak najwieksze straty były w Bahkmucie i okolicach w 2023 gdzie Ruskie przemieliły głównie skazanców i Wagnera za doborowe ukr jednostki.
Zauważ że wszędzie podawane miałeś straty po stoenie rosyjskiej ale jak ognia unika się podawania strat ukraińskich.
Na Ukrainie zresztą ludzie często nie umierają na
  • Odpowiedz