Wpis z mikrobloga

Dot: 112 lokalizacja

Na gov.pl jest napisane takie coś:

"podaj dokładny adres lub sposób dotarcia na miejsce zdarzenia (województwo, powiat, gminę, miasto, a także nazwę ulicy, na której miało miejsce zdarzenie, numer najbliższego budynku) lub inne dane umożliwiające szybkie zlokalizowanie miejsca zdarzenia,"

Województwo, powiat, gminę, ulicę, numer.... W dzisiejszych czasach to chyba najtrudniej dostępny sposób podawania swojej pozycji. Ostatni raz kiedy musiałem to robić, byłem w jadącym samochodzie, w nocy, w obcym mieście. Nie miałem gdzie się bezpiecznie zatrzymać, a nazwę ulicy odczytywałem z trzymanego w ręku telefonu. Dobrze, że przynajmniej wiedziałem jak nazywa się miasto, bo czasami, na jakichś zadupiach, nawet to może być zagwozdka.

Czy do dziś nie powstał jakiś inny sposób, w który można podać swoją lokalizację na 112? Jakiś automat, wysłanie pinezki, what3words albo coś? Są niby aplikacje Ratunek czy Ratownik, ale obie mają słabe recenzje, a do tego jedna jest chyba tylko dla GOPR/WOPR.

#ratownictwo #112
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ilahinefes spowodowane jest to tym że telefon może odebrać pani krysia z dyspozytorni X i ona nie ma pojęcia gdzie jest żabka w miejscowości na drugim końcu Polski. Lokalizacja działa na zasadzie okręgów więc obecnie nie pokazuje koordynatów gps
  • Odpowiedz