Tytuł:Stalingrad Autor:Antony Beevor Gatunek:historia Ocena: ★★★★★★★★★★ ISBN:9788383678559 Wydawnictwo:Znak Horyzont Liczba stron:520 Książka historyczna, którą momentami czyta się jak powieść przygodową, a to za sprawą dużej ilości fragmentów listów i wspomnień. Sporo przypisów nosi opis "Anonimowa rozmowa z autorem" co dla niektórych pewnie może podważać wiarygodność książki. Autor przeprowadza Nas przez Barbarossę, wycofanie się Niemców, bitwę o Stalingrad, zamknięcie kotła i dogorywanie 6 Armii. Poza kwestiami stricte wojskowymi, w książce są też ukazane tematy przyziemne jak np. świętowanie Bożego Narodzenia w "kotle". Czytając opisy przepraw barek przez Wołgę, przed oczami od razu ukazała mi się misja w Call of Duty. Czego mi zabrakło? Prawie w ogóle nie ma mowy o losach ludności cywilnej. No i mapki mogłyby być bardziej czytelne.
Tytuł:
StalingradAutor:
Antony BeevorGatunek:
historiaOcena: ★★★★★★★★★★
ISBN:
9788383678559Wydawnictwo:
Znak HoryzontLiczba stron:
520Książka historyczna, którą momentami czyta się jak powieść przygodową, a to za sprawą dużej ilości fragmentów listów i wspomnień. Sporo przypisów nosi opis "Anonimowa rozmowa z autorem" co dla niektórych pewnie może podważać wiarygodność książki.
Autor przeprowadza Nas przez Barbarossę, wycofanie się Niemców, bitwę o Stalingrad, zamknięcie kotła i dogorywanie 6 Armii. Poza kwestiami stricte wojskowymi, w książce są też ukazane tematy przyziemne jak np. świętowanie Bożego Narodzenia w "kotle". Czytając opisy przepraw barek przez Wołgę, przed oczami od razu ukazała mi się misja w Call of Duty. Czego mi zabrakło? Prawie w ogóle nie ma mowy o losach ludności cywilnej. No i mapki mogłyby być bardziej czytelne.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #ksiazki #czytajzwykopem #historiabookmeter
źródło: 1279890-352x500
Pobierz