Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +151
Mirki, co się dzieje w tej części Polski zaznaczonej na mapie tym kształtem? Można jeszcze ewentualnie podciągnąć dalej na wschód Kaszuby i kilka kolejnych lokalizacji na południe w kierunku Wrocławia.
To przecież potężny kawał terenu, a tymczasem zero obecności w mediach, internecie. Brak dużych miast (największe to chyba #pila i #gorzow), brak ważnych, głośnych wydarzeń może z wyjątkiem Woodstocka czy tam Polandrocka w Czaplinku. Co tam się
To przecież potężny kawał terenu, a tymczasem zero obecności w mediach, internecie. Brak dużych miast (największe to chyba #pila i #gorzow), brak ważnych, głośnych wydarzeń może z wyjątkiem Woodstocka czy tam Polandrocka w Czaplinku. Co tam się
źródło: temp_file7400560210390700764
Pobierz
tomilipin +752
Moja różowa, jako behapowiec, obsługuje różnego rodzaju instytucje i inwestycje. Dziś rano dostała zgłoszenie z budowy - wypadek pracownika na rusztowaniu. Myśleliśmy, że chłop spadł, a tu się okazuje, że jakiś stary pryk zrzucił pełną małpkę z wysokości czwartego piętra (z rusztowania) i butelka robiła się o głowę młodego, który stał na ziemi. Chłopak stracił przytomność, ale nie wezwali do niego karetki. To było wczoraj. Dziś moja różowa jedzie na miejsce i

W nowym mieszkaniu chciałbym całe oświetlenie zrobić smart, ale wedle schematu że da się nim sterować zarówno z aplikacji jak i fizycznie, więc takie przełączniki odpadają. Wykminiłem opcje:
1. Włącznik dotykowy (nie smart) + smart żarówki - dobrze myślę że to zadziała?
2. Włącznik smart + zwykłe żarówki
3. Włącznik smart + smart żarówki (chyba bez sensu bo dublowanie)
Która opcja będzie najlepsza?
#smarthome
@kabzior: czemu by to miało działać?
jak chcesz mieć smart żarówki (regulacja jasności/barwy) to 3, jak nie chesz to 2
Teraz mam wszystkie żarówki z Ikea, ich przyciski są słabe (wyglądowo oraz chyba chcę bez baterii), zostać z
@kabzior: Nie jest to dublowanie, jest to jedyny sposób na sterowanie smartżarówką ze ściany tak jakby była normalna bez pajacowania z aplikacjami czy tłumaczenia gościom że czegoś nie można dotykać.
@dran2: jak dasz wlacznik z radiowka to tez dziala bez pajacowania
@kabzior opcja numer 3 jest spoko przy zmianie barw i jasnosci
@kabzior: No ma to duży sens, bo smart żarówka to nie tylko włącz/wyłącz.
U mnie Shelly z ESPHome w puszcze wraz przełącznikiem dzwonkowym:
- jeden klik: przywraca stan poprzedni
@dran2: tak! im więcej myślę o tym, tym bardziej masz rację :)
Coś w tym temacie chwalił się @SmartBobAutomatyka https://smartbob.pl/pl/lite-1-poziom/3-sm-lite-1616r.html
1 - smart włącznik np Aqara Wall Switch H1 - klik niezależny od smart i dubluje się z tym co aplikacji
2 - przełącznik np Aqara Single Switch Module T1 -
Ale żadnej z tych wariantów co opisałeś. Znaczy możesz wykorzystać, ale moim zdaniem takie nie byłyby potrzebne.
Dzwonkowy do prostego sterowania, a zaawansowany
Zigbee jest upierdliwe mimo wszystko, co jakiś czas z jakiegoś powodu się rozłącza, odparowuje czy łapie lagi, WiFi potrafi wysycić pasmo WiFi w domu.
jakie są tego konsekwencje? to ile może być max. urządzeń na wifi, aby to dobrze chodziło?