Wpis z mikrobloga

Teraz z oświetlenia smart mam tylko lampy, wedle schematu że są w nich smart żarówki, lampy są zawsze włączone fizycznym włącznikiem i steruję nimi z aplikacji.
W nowym mieszkaniu chciałbym całe oświetlenie zrobić smart, ale wedle schematu że da się nim sterować zarówno z aplikacji jak i fizycznie, więc takie przełączniki odpadają. Wykminiłem opcje:
1. Włącznik dotykowy (nie smart) + smart żarówki - dobrze myślę że to zadziała?
2. Włącznik smart + zwykłe żarówki
3. Włącznik smart + smart żarówki (chyba bez sensu bo dublowanie)

Która opcja będzie najlepsza?

#smarthome
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@ZdeformowanyKreciRyj Tak myślałem że ten dotykowy działa inaczej niż fizyczny przełącznik i że to się zgra tak że da się np włączyć dotykiem a wyłączyć apka i na odwrót. OK, czyli opcja 3 :) A czy taki wyłącznik ma w ogóle połączenie z żarówką i działa fizycznie „offline” jak np nie ma sieci?

Teraz mam wszystkie żarówki z Ikea, ich przyciski są słabe (wyglądowo oraz chyba chcę bez baterii), zostać z
  • Odpowiedz
@kabzior: Jeżeli chcesz mieć smart oświetlenie to wszędzie chcesz mieć smart włączniki/przekaźniki, to jakimi żarówkami i jak będą sterować to kwestia drugorzędna.

3. Włącznik smart + smart żarówki (chyba bez sensu bo dublowanie)

@kabzior: Nie jest to dublowanie, jest to jedyny sposób na sterowanie smartżarówką ze ściany tak jakby była normalna bez pajacowania z aplikacjami czy tłumaczenia gościom że czegoś nie można dotykać.
  • Odpowiedz
A może zwyczajnie daj w rozdzielnicy sterownik do którego masz wpięty klawisz oraz światło. Sterownik odczytuje stan klawisza i zmienia światło + możesz też je zmienić z apki. Jak coś to chętnie pomogę, zobacz na SmartBob.pl.
  • Odpowiedz
Nie jest to dublowanie, jest to jedyny sposób na sterowanie smartżarówką

@dran2: jak dasz wlacznik z radiowka to tez dziala bez pajacowania
@kabzior opcja numer 3 jest spoko przy zmianie barw i jasnosci
  • Odpowiedz
(chyba bez sensu bo dublowanie)

@kabzior: No ma to duży sens, bo smart żarówka to nie tylko włącz/wyłącz.

U mnie Shelly z ESPHome w puszcze wraz przełącznikiem dzwonkowym:
- jeden klik: przywraca stan poprzedni
  • Odpowiedz
  • 0
Nie jest to dublowanie, jest to jedyny sposób na sterowanie smartżarówką ze ściany tak jakby była normalna bez pajacowania z aplikacjami czy tłumaczenia gościom że czegoś nie można dotykać.

@dran2: tak! im więcej myślę o tym, tym bardziej masz rację :)

I zaleta z ESPHome taka, że jak tracisz komunikację ZigBee z żarówkami to Shelly działa tak, że jeden klik włącza lub wyłącza zasilanie żarówki (mogę
  • Odpowiedz
  • 0
@mirekwirek: ok, dzięki, nadal nie jestem do końca pewien czy rozumiem o co w tym chodzi, ale poczytałem i póki co jestem na etapie, że moje wymagania (sterowanie zarówno appką jak i z przełącznika, działanie offline) spełniają dwa rozwiązania:
1 - smart włącznik np Aqara Wall Switch H1 - klik niezależny od smart i dubluje się z tym co aplikacji
2 - przełącznik np Aqara Single Switch Module T1 -
  • Odpowiedz
@kabzior: no w wariancie jak to powinno być zrobione idealne to żaden z tych przełączników. Automatyka jest np. w Home Assistant, a sterowanie oświetleniem jest w takim rozwiązaniu jak pokazałem. Wtedy przełączniki w ścianie to mogą być takie dzwonkowe. Ew. w miejscu puszki dajesz coś takiego: https://allegro.pl/oferta/sonoff-nspanel-us-sterownik-wlacznik-swiatla-termostat-bt-4-2-wifi-czarny-17615707322

Ale żadnej z tych wariantów co opisałeś. Znaczy możesz wykorzystać, ale moim zdaniem takie nie byłyby potrzebne.

Dzwonkowy do prostego sterowania, a zaawansowany
  • Odpowiedz
@kabzior: Jak budujesz nowy dom i kładziesz instalacje to najlepiej celować na start w kabel. Dodatkowe opcje jak WIFI, ZIGBEE itp. bym zostawił na koniec jak czegoś zapomnisz. Jak coś to napisałem na priv. Możemy pogadać to ci opowiem co i jak można.
  • Odpowiedz
  • 0
@mirekwirek: dzięki, sporo czytania mi zajęło żeby trochę ogarnąć podstawy i zrozumieć mniej więcej o co tu chodzi. wydaje mi się, że pomimo niezaprzeczalnego profesjonalizmu takiego rozwiązania to nie do końca jest dla mnie. po pierwsze chyba trochę overkill, ja bym chciał pewnie z 5-7 włączników, i raczej niechętnie bym stawiał serwer z HA po to, chciałbym wszystko po Thread/Matter sobie puścić bezpośrednio do HomeKit. To raz, a dwa że
  • Odpowiedz
@kabzior: Dalej mam wrażenie, że trochę wszystko poplątane u ciebie. Bo twoje rozwiązanie ma podobne problemy co te, które ci proponujemy. Nie ma problemu, żeby te sterowniki współdziałały przez HomeKit czy Google Home w oparciu o Matter (sam korzystam z HomeKit i Google Home :) ).

Zigbee jest upierdliwe mimo wszystko, co jakiś czas z jakiegoś powodu się rozłącza, odparowuje czy łapie lagi, WiFi potrafi wysycić pasmo WiFi w domu.
  • Odpowiedz