Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 18
@mifosto: ruscy nie potrafią na raz puścić więcej niż 1000 a ty piszesz o jakimś milionie. Produkcja ma swoje granice, a wojna to nie gra komputerowa. Zresztą na Tajwanie mają tak rozległą sieć bunkrów że są w stanie całe państwo przenieść do podziemia. Jak się jeszcze doda laserową obronę przeciwlotniczą którą do końca roku wdroży Izrael, gdzie koszt zniszczenia drona to 1$, to przy wypuszczeniu jednego takiego roju dronów Chiny
kkecaj - @mifosto: ruscy nie potrafią na raz puścić więcej niż 1000 a ty piszesz o ja...

źródło: 14.10.2025_16.36.49_REC

Pobierz
  • Odpowiedz
@kkecaj:

gdzie takie Chiny nawet nie mają powszechnej służby wojskowej

No ale przy ich populacji nie muszą żeby mieć liczną armię.
Plus potencjalne wojny w regionie raczej wygrywane będą lotnictwem/marynarką/rakietami/dronami a nie masą żołnierza.

No chyba że wybuchnie jakaś bardzo dziwaczna wojna z Indiami xD.
  • Odpowiedz
@kkecaj: atut Tajwanu, to becie jeżem. Wyspa najeżona rakietami, które mają w zasięgu Pekin. Toteż nie byłoby tak jak w Rosji, że Moskwa może spać spokojnie bo daleko od frontu, to można spokojnie walić w Kijów. Tajwan by zrobił oko za oko. A chińczyki poczuli by wojnę. Czy partia jest pewna, że lud chiński jest gotów na takie poświęcenie? Bo o ile atomówki zrzuć nie można. To jest miasta gruzować
  • Odpowiedz
@NorbertoDeniro Ale o czym ty do mnie piszesz? Ja odniosłem się tylko do zasadności powszechnej służby wojskowej w Chinach.
Nawet bez powszechnej służby mają 2 mln armii. W wypadku działań wojennych mogą ją kilkukrotnie rozbudować bez wprowadzania takiej służby.
  • Odpowiedz
@NorbertoDeniro Troche masz stare w informacje. Partia która ma korzenie tych uciekinierów to Kuomintang ktory...jest za dialogiem z ChRL. Antychińska jest DPP, bardziej z powodów ideowych i pragmatycznych, a nie historycznych.
  • Odpowiedz
@kkecaj Tylko Chinom nie zależy na Tajwanie jako kawałku ziemi, wyspy. Tylko na przejęciu wyspy wraz z technologią do tworzenia skomplikowanych półprzewodników. Tu leży cały problem a nie jakieś 150 km odległości od Chin xD
  • Odpowiedz
@kkecaj: Dziś to pewnie i tak by się skończyło wzajemną wymianą dronów i rakiet. 150 km to wówczas rzut beretem. Gęstość Tajwanu nie zadziała na ich korzyść, a zdolności produkcyjne Chin pewnie są nie do pobicia.
  • Odpowiedz
ruscy nie potrafią na raz puścić więcej niż 1000 a ty piszesz o jakimś milionie. Produkcja ma swoje granice, a wojna to nie gra komputerowa

@kkecaj: Dosłownie, dlatego walczą coraz gorszym i coraz starszym sprzętem z magazynów.
  • Odpowiedz
@kkecaj: akolici Bartosiaka zachowują się jakby Tajwan to był taki piesek który dopiero teraz zorientował się, że jest zagrożony. Od początku istnienia tego państwa przygotowywali się do obrony, do tego stopnia, że nawet plaże mają obsadzone trującymi roślinami które mają przeszkadzać w desancie
  • Odpowiedz