Wpis z mikrobloga

#kiciochpyta #pytanie #koty #przemyslenia
Mirki, Mirabelki! Siedze ostatnio o 2 w nocy i obliczam ile ton piasku moja babcia podwędziła z placu zabaw na blokach we wczesnych latach 2000 i wyszło mi że około 8 ton XDD?!

Użyłem już AI bo sie zagubiłem 3 razy po drodze w obliczeniach i wypluł mi coś takiego:

Babcia wymieniała piasek w 15-litrowej kuwecie co 3 dni przez 3 lata.
3 lata = 3 × 365 dni = 1095 dni (dla uproszczenia, bez roku przestępnego).
Liczba wymian: 1095 dni ÷ 3 dni = 365 wymian.
Całkowita objętość piasku: 365 wymian × 15 litrów = 5475 litrów.

Suchy piasek: około 1,4–1,6 kg/litr (1400–1600 kg/m³).
Wilgotny piasek: około 1,8–2,0 kg/litr

Dla 1,4 kg/litr (lżejszy, suchy piasek):
5475 × 1,4 = 7665 kg = 7,665 tony.
Dla 1,8 kg/litr (wilgotny piasek):
5475 × 1,8 = 9855 kg = 9,855 tony.

Czy to możliwe że moja babka przez okres 3 lat zayebała 8 ton piasku z placu zabaw? XDDD

Picrel z google maps
Frygus96 - #kiciochpyta #pytanie #koty #przemyslenia
Mirki, Mirabelki! Siedze ostatni...

źródło: image

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Frygus96: ja kupuję dwie paczki żwirku po 14l mi to wystarcza na miesiąc przy kilku kotach, moje koty mają jedną z największych kuwet, jakie było dostępne i wsypuję połowę takiej paczki i to jest całkiem dużo, więc nie koniecznie widzi mi się wersja, że aż 15 litrów piachu było walone do kuwety co 3 dni tym bardziej w latach 2000
  • Odpowiedz
  • 0
@fuurin: @Catmmando macie rację na pewno nie była wypchana po brzegi i pewnie nie zawsze co 3 dni ale powinnaś wiedzieć ze zwykły piach to nie specialny żwirek dla kota i taki piach jest do niczego
Nie wierse ze wymieniasz żwirek kotu raz w miesiącu, nawet najlepsze żwirki syntetyczne wysoko wchłaniające ja musiałem wymieniać raz na tydzień bo poprosru mocz mocz i jeszcze raz mocz. To co opisujesz nie
  • Odpowiedz
@Frygus96: To racja, że piach całkowicie nie nadaje się do takich rzeczy dlatego nie wątpię całkowicie w to, że był wymieniany co trzy dni, nawet by mnie nie dziwiło wymienianie go codziennie. Miałam na myśli jego ilość, bo jeśli mówisz, że kuweta miała 15l to tego piachu pewnie była połowa tego albo i mniej, bo większa ilość by nawet nie miała sensu i tu jest właśnie ten twój błąd w
  • Odpowiedz
  • 0
@fuurin: Nie wiem o jakim mówisz ale ja testowałem chyba wszelkie możliwe rodzaje i poprostu żaden nie działa tak dobrze jak ten syntetyczny, on najlepiej wszystko chłonął właśnie a i tak trzeba było wymieniać raz na tydzień. Poza tym jeśli wymieniasz ten mokry to nie jest tak ze nie zmieniasz żwirku przez miesiąc bo jednak dosypujesz ciąagle nowy, nie prawda? Poza tym zostaje kwestia zapachu. Nic nie zamaskuje tak dobrze
  • Odpowiedz
@Frygus96: tigerino nuggies polecam, ewentualnie tigerino premium, oba te bardzo dobrze się zbrylają więc mocz wyjmuje się w postaci kul i w kuwecie po czyszczeniu zostaje zawsze tylko czysty żwirek. Patrząc na ich wydajność to nie są drogie (nuggies 2x14l to 70zł przy jednym kocie to może wystarczyć na 3 miesiące), jest też on wygodniejszy i bardziej naturalny dla kota. Nic nie zamaskuje tak dobrze zapachu jak regularne wyciąganie z
  • Odpowiedz