Aktywne Wpisy
VOC1602 +11
W co rząd powinien inwestować w pierwszej kolejności
- ścieżki rowerowe 9.8% (148)
- duży port lotniczy w centrum kraju 29.3% (443)
- trasnport rzeczny 4.1% (62)
- drogi lokalne 5.0% (75)
- autostrady 7.6% (115)
- metro i węzły transportowe 5.2% (79)
- obwodnice 7.1% (107)
- rozbudowa pasów na lotniskach 1.4% (21)
- porty morskie cargo 8.5% (129)
- koleje dużych prędkości 22.1% (334)
modzelem +4
Co można kupić do domowego zestawu narzędzi jeszcze?
Mieszkam w bloku, nie robię nic przy samochodzie.
Do roweru mam komplet.
Aktualnie mam:
młotowiertarka
Mieszkam w bloku, nie robię nic przy samochodzie.
Do roweru mam komplet.
Aktualnie mam:
młotowiertarka
(#) Inaczej mówiąc: krowy mleczne muszą być zadbane, bo wegetarianie spożywają mleko, a bydło mięsne nie musi być, bo tak nam pasuje do poglądów.
Ten sam post. W takim razie wytłumacz nam, w jaki sposób bydło jest utrzymywane w Polsce pastwiskowo zimą.
(#) W ten sposób @chapeaunoir: odrzuca wyniki badań podane przez @platkiowsiane: sugerując, że „ludzie nauki” nie potrafią odróżnić wegetarian od wegan.
(#) Mylisz się bardzo. Mimo, że składają się z tych samych ~20 aminokwasów, to każde białko jest inne. Białek mleka (kazeiny, białek serwatkowych) nie znajdziesz w mięsie, a białek mięsa (np. kolagen) nie znajdziesz w mleku.
(#) Zdanie często powtarzane przez wegetarian i obrazujące ich braki w wiedzy. Zgadza się Sherlocku, białka mleka i mięsa zawierają te same ~20 aminokwasów białkowych. Powiem ci więcej, białka roślinne też je zawierają. Ale każde białko zawiera ich inną sekwencję i inną ilość. Aminokwas, którego w danym białku jest najmniej nazywamy aminokwasem ograniczającym. Aminokwasem ograniczającym wartość biologiczną soi i strączkowych są aminokwasy siarkowe (metionina, cysteina), a w zbożach jest to lizyna. Dlatego oba te białka są określane jako niepełnowartościowe. Bez dostarczenia odpowiedniego poziomu wszystkich aminokwasów egzogennych (nie wytwarzanych przez organizm), nie jest on w stanie wytworzyć białka zgodnie z pl.wikipedia.org/wiki/PrawominimumLiebiga. Stąd też bez sensu jest podawane przez ciebie zestawienie ilości białka w gramach tutaj (#) bez uwzględniania jego jakości. To tak, jakbyś zestawił malucha z BMW i twierdził, że to to samo, bo oba mają 4 koła i dach.
Tutaj polecam cały post, (#), w którym @chapeaunoir: na wieść o alkierzowym systemie utrzymywania bydła (czyli cały rok w oborze) sugeruje @mistra: że to w ogóle bez sensu i farmer powinien to zmienić. Mamy więc na wypoku specjalistę od chowu i hodowli bydła.
(#) Na mój post czy nie słyszał nigdy o cholesterolu (#) nie odpisał do tej pory.
(#) Amylazy to enzymy amylolityczne, a więc trawiące węglowodany, głównie skrobię. I to stanowi problem w żywieniu kotów produktami roślinnymi. Ale @chapeaunoir: doszedł do wniosku, że jak napisze w zdaniu „aminokwasów i witamin”, to będzie to wyglądać tak mądrze.
(#) Kolejne kłamstwo. Układ pokarmowy zwierząt typowo roślinożernych jest przystosowany do tego pokarmu. Przykładowo, u zwierząt przeżuwających (krowy, owce) drobnoustroje bytujące w przedżołądkach są w stanie przetrawić włókno pokarmowe (celulozę) z paszy i przerobić je na biomasę swojej własnej komórki, która następnie jest łatwoprzyswajalna i trawiona przez zwierzę. U roślinożernych zwierząt nieprzeżuwających (np. ptaki, króliki) częściowe trawienie włókna zachodzi w jelitach ślepych. Człowiek nie posiada takich mechanizmów i nie jest w stanie strawić najpowszechniej występującego cukru w świecie roślinnym – celulozy. Co więcej, nie jest nawet w stanie strawić surowej skrobi, podczas gdy może strawić surowe mięso. Strawność surowego mięsa jest mniejsza niż poddanego obróbce cieplnej i ryzykowna mikrobiologicznie (drobnoustroje, pasożyty), ale nie spowodowałaby takiej gorączki jak w przypadku surowych ziemniaków czy zbóż. Mięso wołowe jest spożywane w postaci tatara (po rozdrobnieniu), a ryb w postaci sushi (mięso ryb jest łatwiej strawne niż zwierząt rzeźnych).
(#) Sprawdź definicję węglowodanów, a następnie cofnij się do poprzedniego akapitu i poczytaj o trawieniu włókna pokarmowego (celulozy, my to nazywamy błonnikiem).
Ten sam post. Jeśli już to enzym trawienny amylazę, która pozwala na trawienie mu skrobi i nic więcej.
(#) Kłamstwo. Pewnie nie wiesz, ale w mięsie występują niewielkie ilości węglowodanów w postaci glikogenu, nazywanego w uproszczeniu skrobią zwierzęcą. Ma on identyczną budowę jak skrobia, różni się częstotliwością występowania rozgałęzień.
(#). Prośba @spatsi: (#) o źródło tych rewelacji pozostała do tej pory bez odpowiedzi.
Na koniec chciałbym przypomnieć plusującej go bojówce, że @chapeaunoir: nie jest nawet prawdziwym wegetarianinem, gdyż w jeszcze starszych postach pisał, że chodzi w skórzanych butach i nie ma w tym nic złego, gdyż po uboju zwierząt na mięso skóra i tak by się zmarnowała. :D Natomiast o związku między spożywaniem mleka i jaj przez wegetarian a wspieraniem eksploatacji i zabijania zwierząt pisałem już wcześniej. Pozostałe tezy odnośnie wegetarianizmu psów zmasakrowali inni w jego temacie.
TL;DR @chapeaunoir: you know nothing
To co tam jest wymienione w nawiasie, to kilka enzymów uczestniczących w trawieniu w jelicie cienkim:
@Niepotrzebne_plus18: to jest napisane. Nie jestem ekspertem i opieram się na tym. Nigdzie nie jest napisane to co twierdzisz ty, sam to dopowiedziałeś.
Nawet jeśli teza jest błędna to nie zmienia ona wiele. Jednak masz słowo przeciwko słowu.
"[...] a tym bardziej w czasie trawienia za pomocą [...] żółci z wątroby (rozbija
tłuszcze na drobne kropelki) i innych enzymów (maltaza, sacharaza, laktaza, egzo i endopeptydaza oraz
dipeptydaza)."
Komentarz usunięty przez autora
Ja tu ewidentnie widzę średnik, a to chyba oznacza, że wszystko potem jest kolejną
Jednak jeśli odnosić się do głównego tematu to zdanie powinno brzmieć:
i to jest wystarczające.
Zawsze podaje źródła, nigdy nie zdażyło się aby go nie miał. Wszystko co piszę na wykopie jest oparte na badaniach i
Nie jesteś chyba świadomy jak bardzo ten błąd podważa twoją wiarygodność.
Jeśli chcesz podważyć moją wiarygodność pokaż mi dokładnie gdzie w innym przypadku popełniłem wyraźny błąd i się przy nim utrzymuję dłużej niż 20 minut.
Przecież on nie ma żadnej wiarygodności. Nie można stracić czegoś, czego się nigdy nie miało.
Wszystkie swoje tezy podpieram dokładnymi badaniami, jeśli zapomniec o tej amylazie nie ma praktycznie sposobu na wyraźne przyczepienie się do moich postów. Sam miałem do niej watpliwości ale nie zdążyłem tego dokładnie sprawdzić...
Przczepiacie się do tej jednej rzeczy ponieważ wszystkie inny punkty
Popierasz badaniami wziętymi skąd? Ze strony wegetarianietonadludzie.pl ?
Co do krów, nie wiem skąd masz te bzdurne informację że mleczne siedzą na trawiastych tronach a mięsne leżą w rynsztokach. Trochę wiedzy na ten temat mam i to co mówisz jest całkowitą bzdurą.
Wegetarianizm dostarcza wszystkich aminokwasów, witamin i składników jak mięso.
Mięso nie ma żadnego specjalnego składnika co powtarzałem już wiele razy. Niepotrzebny przyczepił się do cholesterolu ale to znajdujemy w
http://oi60.tinypic.com/2nuhbx5.jpg
@chapeaunoir: Zdjęcie odnośnika mnie przekonało.
@chapeaunoir: No dobra ale skąd masz te rzetelne badania?
Po prostu strasznie p--------z chociażby o tych krowach a żadne argumenty do Ciebie nie docierają.
Naczytałeś się jakiegoś przewodnika wegetaranizmu czyli "jak przekonać ludzi o jedynym słusznym poglądzie" czy jak?