Wpis z mikrobloga

Przesłuchałem podcastu Android Developer Backstage by dowiedziec sie wiecej o nowym wymyśle Googla rejestracji wszystkich programistow i ich wszystkich aplikacji spoza sklepu, ktore chca byc instalowane na urzadzeniach certyfikowanych przez Googla (w Polsce wlasciwie wszystkie oprocz Huawei)

-adb się nigdzie nie wybiera. Nie mowili o tym za duzo ale wychodzi na to ze to bedzie "nowa" stara metoda instalacji aplikacji ktorych programista nie chce byc weryfikowany dowodem tozsamosci (sic!)

-Od update Android 16.1 (juz w beta 2) weryfikacja instalacji bedzie wbudowana w system, kompatybilnosc wsteczna bedzie realizowana przez Play Protect.
O ile od 16.1 bedzie istniala apliakcja systemowa Developer Verifier ktora ma hook do obserwacji instalacji w systemie (dostaje hash klucza i nazwe pakietu instalowanego) to nie mowili jak ma dzialac w Play Protect

-Sprawdzanie tego jest online (lub cache jesli kilka, razy instalowana, wspomniano tez o wbudowanym cache typu popularne apki foss)

-Powstanie specjalny rodzaj konta deweloperskiego darmowy bez weryfikacji, ale z rejestracja przez maila (przyklad to szkoly i nauczyciel) Na tym koncie dodajemy token urzadzenia ktore moze instalowac nasza apke. Nie wiem jak bedzie powstawac ten token (pewnie cos z Play Services bedzie go dostarczac lub bedzie gdzies w sklepie). Nie wiadomo jaki bedzie limit urzadzen/tokenow ktore moga zainstalowac apke.

-Wyjatkiem w weryfikacji beda sytuacje enterprise gdzie to zarzadzajacy urzadzeniami odpowiada za instalacje aplikacji niesprawdzonych

#androiddev #android
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@proszebardzo2: ja mam teorie ze to wszystko przez chec przyciagniecia ios'ow.

Nie ogladalem prezentacji nowego pixela ale podobno wielki nacisk kladli na to jak to latwo przejsc na androida. Eliminujac niezweryfikowane apki (a raczej programistow) beda sie chwalic dodatkowo tym ze play store i android jest super bezpieczny. Kilka innych przeslanek jak migracje danych pomiedzy telefonami, jeszcze glebsza integracja aplikacji googla. Ktos na górze doszedl do wniosku ze juz pozyskali
  • Odpowiedz
@JohnOliver: Tylko i tak sideloadować aplikacje - aplikacji fajnych w np. f-droid jest mnóstwo. Nawet na Github. Oczywiście można wgrać sobie adb ze smartfona, ale to będzie uciążliwe. Myślę też, że to spora grupa osób, Youtube Revanted, F-Droidowy, emulatory (...).
  • Odpowiedz