Wpis z mikrobloga

@Gjbgghbhhjj: Znaczy elitarni to może i oni byli, tyle że nawet najlepszy desant nie może działać bez CAS i późniejszego wsparcia zwykłej piechoty.

Tak samo ciekawe czy kiedyś dostaniemy rzeczywiste informacje na temat tego domniemanego desantu co zniknął w toni morza czarnego XD
  • Odpowiedz
  • 15
@Papieszpolak6996: tacy byli elitarni, że się przez dwie godziny tłukli z poborowymi i oficerami sztabowymi co parzą kawę, aż nie przyjechało regularne ukraińskie wojsko i ich nie wykopało z lotniska. Rzeczywiście siły specjalne xD
  • Odpowiedz
@Papieszpolak6996: a ten desant to jeszcze był jako tak przeprowadzony, ale sama operacja była planowana chyba na zasadzie wylądujemy a potem jakoś to będzie (lotnisko od początku było w zasięgu ukraińskiej artylerii) xD Z tym że gdy się rusza na prawdziwą wojnę, w aluminiowych puszkach o grubości Coca-Coli to się potem tak kończy xD
Hieronim_Berelek - @Papieszpolak6996: a ten desant to jeszcze był jako tak przeprowad...
  • Odpowiedz
@VZee: Tłukli się z ichniejszą gwardią narodową a jeśli można przypuszczać że ci są jakkolwiek podobnie szkoleni do WOTu to byli własnie na takie operacje przeszkoleni. Wojska desantowe to nie GROM tylko trochę lepiej wyszkolony żołnierz który skacze z spadochronem i po kilku latach służby kończy na rehabilitacji na kręgosłup (serio, nie znam żadnego desanta bez problemów z kręgosłupem).

Dążę do tego że tu nie zawiodło samo VDV tylko upośledzone
  • Odpowiedz
@Hieronim_Berelek: Mnie zawsze r-----------ą te hardkorowe ćwiczenia "WeDeWe" w tle na tym teledysku, typu skakanie przez płotek, albo slalom między barierkami. Wygląda jak WF w podstawówce. xDD

Jak oni tak ćwiczyli do inwazji to nic dziwnego że Ukraińcy ich rozsmarowali na tym lotnisku jak psie g---o pod butem kiedy idziesz chodnikiem po wiosennych roztopach. xD
  • Odpowiedz
@Hieronim_Berelek: Plan był taki żeby szybko zabezpieczyć lotnisko i zrzucić tam IŁami zapasu de facto dla 2-3 batalionów. Samoloty z Pskowa już wystartowały ale musiały awaryjnie lądować na Białorusi gdy się okazało że lotnisko bez CASu nasze njet.

W tych samolotach pewnie była jakaś artyleria samobieżna zdolna razić kontrogniem stanowiska ukraińskie, ale tego się nigdy nie dowiemy. Plan był do d--y i dlatego nie wyszedł, nie ważne jak dobrze przeszkolony
  • Odpowiedz
Mam nadzieje że nie przeszkolili tych agentów na nowo bo zgodnie z doktryną mam z takimi śmieszkami walczyć.

@Papieszpolak6996: oni są cały czas mieleni na froncie więc nie wiem czy się czegoś nauczyli xd

+ jak już coś to oni nabywają doświadczenie do walki z wojskiem ukraińskim, a wojna z NATO wygląda zupełnie inaczej. Przed wojną była szumna zapowiedź o bańkach antydostępowych, dzięki którym lotnictwo NATO spadnie pierwszego dnia, ale
Hieronim_Berelek - >Mam nadzieje że nie przeszkolili tych agentów na nowo bo zgodnie ...
  • Odpowiedz
@Hieronim_Berelek: Ja to wszystko wiem, tyle że VDV było akurat po tym wszystkim oszczędzane. Podobnie z resztą mało po pierwszym miesiącu używa sie Specnazu. Z jednej strony jest świadomość tego że to jest nadal poziom gorszy od naszego desantu (przynajmniej VDV, dosłownie c--j wie w jakim stanie jest Specnaz) oraz że ich lotnictwo nawet nie zdążyłem ich zrzucić zanim ich zestrzelą, ale z drugiej strony jest świadomość że chociaż część
  • Odpowiedz