Wpis z mikrobloga

Cześć,
szukam gotowego komputera głównie pod wizualizacje w SketchUp i V-Ray, sporadycznie autocad/photoshop. Chciałbym, żebyście mi doradzili w wyborze najlepszego zestawu w moim budżecie (max 8 000 zł).

Moje wymagania:

- Procesor: Intel i7 lub Ryzen 7 (SketchUp korzysta głównie z jednego rdzenia CPU, więc wydajność pojedynczego rdzenia jest ważna)

- RAM: min. 32 GB DDR5

- Karta graficzna: NVIDIA RTX 4080 lub 5090, min. 16 GB VRAM (renderowanie w V-Ray na GPU, więc karta jest kluczowa)

- Dyski: SSD min. 1 TB (chciałbym mieć 2 dyski – jeden na system, drugi na projekty)

- Zasilanie i chłodzenie: najlepiej porządne, żeby sprzęt był stabilny podczas długich renderów

Zastanawiam się też nad tym, czy lepiej inwestować w mocniejszy procesor czy w kartę graficzną, biorąc pod uwagę renderowanie GPU w V-Ray.

Chętnie zobaczę propozycje gotowych zestawów, które spełnią te wymagania i będą optymalne do pracy nad wizualizacjami 3D.
Czy możecie coś polecić w tym budżecie albo doradzić, na czym najbardziej się skupić przy zakupie?

#pcmasterrace #komputery #sketchup #cad #informatyka #komputronik #xkom #morele #skladamkomputer
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dejsss: Gotowy zestaw to spokojnie może Ci @majk3l z zaprzyjaźnionym sklepem złoży. Pytanie to czy potrzebujesz kompa na już czy jesteś w stanie poczekać do stycznia jak wyjdzie seria RTX Super i będziesz miał RTX 5080 Super z 24 GB Vram lub nawet bardziej budżetowo RTX 5070 Ti Super też z 24 GB Vram.
  • Odpowiedz
NVIDIA RTX 4080 lub 5090

(max 8 000 zł).

@dejsss: oj, oj, coś tu mi się lekko kłóci. Będzie ciężko spiąć to w takim budżecie, szczególnie, że najtańsze 5090 kosztują te 9500 zł.

Poza tym VRAY GPU potrafi korzystać z wielu GPU i osiąga dobre wyniki nawet na dość leciwych seriach (np. RTX 3000), więc raz, że tu spokojnie da się oszczędzić sporo $$$, a i zawsze możesz dołożyć kolejne GPU jak ci
  • Odpowiedz
  • 0
chce na już, nie mam czasu na składanie i wolałbym gotowca spełniającego moje oczekiwania, chce coś fajnego do pracy w wizualizacjach sketchup+vray

@SonidoStark:
  • Odpowiedz
@dejsss:

To na RTX 5080 nic nie złożysz, bo to zabiera 60% Twojego budżetu (a z prockiem, który chcesz to z 75% budżetu). Zostaje RTX 5070 Ti, który całe szczęście też ma 16 GB Vram.
  • Odpowiedz
@dejsss: Jak na takim starym sprzęcie jest ci ok, to na nowym powinien być odlot.

Taki średnio-wysoko półkowy model do podobnych celów, np.
AMD Ryzen 9 9950x
ARCTIC Liquid Freezer III Pro 360
Gigabyte X870
  • Odpowiedz
@dejsss: Cześć, myślę, że w ramach #dspc dspc.pl moglibyśmy zaproponować Ci poniższy zestaw.

Zamknięty w stylowej obudowie Fractal North XL. Co do procesora jeśli jesteś pewny, że obciążasz głównie GPU, a nie CPU to można wziąć np. 9700X, który będzie miał w zasadzie identyczną wydajność pojedynczego rdzenia do reszty rodziny ZEN5*.

Chociaż wydaje mi się, że VRAY potrafił też dobrze korzystać z wielu rdzeni. W każdym razie daliśmy
Szala - @dejsss: Cześć, myślę, że w ramach #dspc dspc.pl moglibyśmy zaproponować Ci p...

źródło: obraz_2025-09-29_112408740

Pobierz
  • Odpowiedz