Aktywne Wpisy

Wrrronika +9
Upolowałam sobie trochę skrzeku i będę go jeść
Omnomnom
Żabi krąg
Omnomnom
Żabi krąg
źródło: 1000062353
Pobierz
Co cię powstrzymuje od bycia antysemitą?
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: 1000062353
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
szukam gotowego komputera głównie pod wizualizacje w SketchUp i V-Ray, sporadycznie autocad/photoshop. Chciałbym, żebyście mi doradzili w wyborze najlepszego zestawu w moim budżecie (max 8 000 zł).
Moje wymagania:
- Procesor: Intel i7 lub Ryzen 7 (SketchUp korzysta głównie z jednego rdzenia CPU, więc wydajność pojedynczego rdzenia jest ważna)
- RAM: min. 32 GB DDR5
- Karta graficzna: NVIDIA RTX 4080 lub 5090, min. 16 GB VRAM (renderowanie w V-Ray na GPU, więc karta jest kluczowa)
- Dyski: SSD min. 1 TB (chciałbym mieć 2 dyski – jeden na system, drugi na projekty)
- Zasilanie i chłodzenie: najlepiej porządne, żeby sprzęt był stabilny podczas długich renderów
Zastanawiam się też nad tym, czy lepiej inwestować w mocniejszy procesor czy w kartę graficzną, biorąc pod uwagę renderowanie GPU w V-Ray.
Chętnie zobaczę propozycje gotowych zestawów, które spełnią te wymagania i będą optymalne do pracy nad wizualizacjami 3D.
Czy możecie coś polecić w tym budżecie albo doradzić, na czym najbardziej się skupić przy zakupie?
#pcmasterrace #komputery #sketchup #cad #informatyka #komputronik #xkom #morele #skladamkomputer
@dejsss: oj, oj, coś tu mi się lekko kłóci. Będzie ciężko spiąć to w takim budżecie, szczególnie, że najtańsze 5090 kosztują te 9500 zł.
Poza tym VRAY GPU potrafi korzystać z wielu GPU i osiąga dobre wyniki nawet na dość leciwych seriach (np. RTX 3000), więc raz, że tu spokojnie da się oszczędzić sporo $$$, a i zawsze możesz dołożyć kolejne GPU jak ci
@SonidoStark:
To na RTX 5080 nic nie złożysz, bo to zabiera 60% Twojego budżetu (a z prockiem, który chcesz to z 75% budżetu). Zostaje RTX 5070 Ti, który całe szczęście też ma 16 GB Vram.
Taki średnio-wysoko półkowy model do podobnych celów, np.
AMD Ryzen 9 9950x
ARCTIC Liquid Freezer III Pro 360
Gigabyte X870
Zamknięty w stylowej obudowie Fractal North XL. Co do procesora jeśli jesteś pewny, że obciążasz głównie GPU, a nie CPU to można wziąć np. 9700X, który będzie miał w zasadzie identyczną wydajność pojedynczego rdzenia do reszty rodziny ZEN5*.
Chociaż wydaje mi się, że VRAY potrafił też dobrze korzystać z wielu rdzeni. W każdym razie daliśmy
źródło: obraz_2025-09-29_112408740
Pobierz