Wpis z mikrobloga

Krzyżtopór - kalendarz architektoniczny odzwierciedlający upływ czasu
365 okien - tyle, ile dni ma rok
52 komnaty - odpowiadają liczbie tygodni w roku
12 wielkich sal - symbolizuje miesiące
4 baszty - reprezentują pory roku (wiosna, lato, jesień, zima)

#historia #ciekawostki #polska #zabytki #architektura #zamki #swietokrzyskie #turystyka #kultura #ciekawostkihistoryczne #podroze
BB-33 - Krzyżtopór - kalendarz architektoniczny odzwierciedlający upływ czasu
365 oki...

źródło: K2A6617

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BB-33 fajne miejsce. Nie jestem fanem zwiedzania ruin, ale to akurat zrobiło na mnie wrażenie i polecam jak ktoś jest w okolicy
  • Odpowiedz
Choć opowieści o zamku Krzyżtopór są barwne i działają na wyobraźnię, warto podkreślić, że większość z nich ma charakter legendarny, a nie faktograficzny. Liczby 365 okien, 52 komnat i 12 sal to symboliczne odniesienia do kalendarza, które dobrze wpisują się w barokową fascynację harmonią i porządkiem świata, ale nie są potwierdzone w badaniach architektonicznych. W ruinach trudno odnaleźć tyle okien, a liczba pomieszczeń nigdy nie została tak dokładnie udokumentowana. Najbardziej realnym elementem
  • Odpowiedz
Taki tekst jest umieszczony na biletach wstępu do ruin ;) Mieszkam w okolicy tego zamku. Odnośnie legend dotyczących tego miejsca to pamiętam jak moja prababcia opowiadała, że w jednej z sal balowych było ogromne akwarium w suficie a konie w stajniach miały złocone poidła.
  • Odpowiedz
- ależ panie wojewodo! Tu musi być piąta baszta inaczej cała obrona pójdzie się @#$%^ psu w @#$%

Pewnie dlatego zamek przetrwał tyle co drewniana chata na mazowszu
  • Odpowiedz