Aktywne Wpisy

Skallagrimsson +654
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

MokebeElDursi +52
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Skopiuj link
Skopiuj link

Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Jaki termin oznacza określenie "wzywam do zapłaty kwoty X zł w terminie najpóźniej do 11.09.2025.
"W przypadku braku płatności całości w/w kwoty we wskazanym terminie, niniejsze pismo jest jednocześnie oświadczeniem o rozwiązaniu Umowy Najmu bez zachowania okresu wypowiedzenia."
Dodam, że przelew na 3/4 kwoty wysłałem 5 dni przed wskazaną datą, a resztę wieczorem dnia 11.09.2025.
Otrzymałem odpowiedź, że kwota dotarła po wskazanym terminie więc skutkuje rozwiązanie umowy bez okresu wypowiedzenia.
Czy wysłanie przelewu we wskazanym dniu styka? Nie określił przecież, że kwota ma się zaksięgować do wskazanego dnia, ani, że wymaga przysłania potwierdzenia płatności - ale co mówi o tym prawo? Co mówi na temat ewentualnego mojego "poślizgu 1 dnia" i co mówi na temat mojej oczywistej dobrej woli obowiązku zapłaty?
Zwlekałem z tą dopłatą ponieważ oczekiwałem obniżenia ostatniej faktury tytułem niewywiązania się z pewnych obowiązków Wynajmującego. Korekty faktury ani żadnej odpowiedzi na prośbę obniżenia nie otrzymałem, jednak przezornie wysłałem przelew na całą brakującą kwotę.
Dodam, że 5 dni przed wezwaniem do zapłaty widziałem się z Wynajmującym, który prosił o sprawdzenie zaległości - oświadczyłem, że zrobię to w ciągu 2 tygodni - zgodził się. Wyjeżdżałem wtedy na urlop. Nie minęły te 2 tygodnie tylko nagle wezwał po 5 dniach. #kiciochpyta #prawo
@Adams_GA: lokal użytkowy. 10 lat tu działam i nie miałem intencji mieć jakiegokolwiek kwasu
@DziadLab: "płatnika" brzmi jak kwestia z gatunku "podatki, skarbówka, zus" - czy tak samo w kwestii rozliczeń miedzy firmami?
Termin zapłaty zgodnie z umową upłynął 15 maja 2023 r. Tego dnia dłużnik złożył skuteczne polecenie zapłaty w banku. W którym momencie nastąpiło zaspokojenie wierzyciela: złożenia polecenia przelewu, obciążenia rachunku dłużnika, czy może uznania rachunku wierzyciela (zawarta umowa tego nie reguluje)?
Moment dokonania zapłaty przez dłużnika nie jest zdefiniowany w ustawie o przeciwdziałaniu nadmiernym opóźnieniom w transakcjach handlowych, a jest on kluczowy dla zweryfikowania czy zapłata została dokonana w terminie, czy z
@buonaparte: Ale "W podatkach dzień zapłaty to data obciążenia rachunku". Gdzie tu analogia, klarowność interpretacji?
https://www.prawo.pl/podatki/dzien-zaplaty-podatku-data-przelewu-czy-data-uznania-wyrok-nsa,458342.html