Wpis z mikrobloga

Ładnie wyszło, to się pochwalę. #elektronika #diy W zasadzie to dwa 9 portowe zarządzalne (odrobinę) switche 8x 1G + 2,5G Uplink. Jeden z pasywnym, drugi z "prawdziwym" PoE. Na #stm32 F407, RTL8370MB i RTL8221B.
Kaworu - Ładnie wyszło, to się pochwalę. #elektronika #diy W zasadzie to dwa 9 portow...

źródło: IMG_0000

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

dwa 9 portowe zarządzalne (odrobinę) switche 8x 1G + 2,5G Uplink. Jeden z pasywnym, drugi z "prawdziwym" PoE. Na #stm32 F407

@Kaworu: a tak poza tym, że fajne, to jaki tego cel? W sensie - zarządzalne switche 1G, z poe i bez, z 2.5G też, to są za śmieszne pieniadze już u chińczyków. Co STM tam robi? bo chyba poza ustawieniami rejestrów dedykowanego czipa-switcha to ma zbyt małą
  • Odpowiedz
  • 3
@hrumque: Jakbym chciał filtrowanie Lx to bym chciał użyć tego CPU co jest w chipie switcha, ale nie byłem w stanie zlokalizować SDK. Więc ten STM pilnuje czy podłączone urządzenia pracują poprawnie, jak mu się coś nie podoba resetuje porty, plus jeden z nich jest bridgem do rzeszy moich innych zabawek, które komunikują sie po czymś na rs485. Poza tym jest ograniczony jeszcze 100Mbps prędkością RMII. ;)
Kolejna sprawa, że
  • Odpowiedz
  • 1
@mvmxks: Właściwie mogło by się dać, problem jest tylko taki, że realtek nie udostępnia dokumentacji ani sdk, więc obie te rzeczy znalazłem w chińskim internecie. Nie wiem jak by to się miało do OSHW.

@trafilem_w_wolny_login Praktyka czyni mistrza, nie?
  • Odpowiedz
problem jest tylko taki, że realtek nie udostępnia dokumentacji ani sdk, więc obie te rzeczy znalazłem w chińskim internecie. Nie wiem jak by to się miało do OSHW.

@Kaworu: OSHW jest tylko z tym co masz po swojej stronie, wiec jeżeli nie korzystasz z kodu źródłowego który jest licencjonowany, to imho nie ma problemu. Dokumentacji nie musisz przecież zamieszczać

Jeżeli korzystasz z kodu źródłowego to może ma SPDXa i jest
  • Odpowiedz
  • 1
@mvmxks: Cóż, oczywiście, że chiński mirek wrzucił do internetu, także jest datasheet - ale nie ma dokumentacji rejestrów, za to jest next best thing, SDK/API do konfiguracji. I niestety nie ma nic do CPU tego switcha, ale na szczecie działa bez niego. Podobna sytuacja ze switchami PCIe asmedii, nad czym boleję. Ale jak będę miał chwilę to ogarnę jakiś dłuższy tekst na temat, a potem się będę zastawiał.
  • Odpowiedz
Ale jak będę miał chwilę to ogarnę jakiś dłuższy tekst na temat, a potem się będę zastawiał.

@Kaworu: czekam z niecierpliwością, wołaj jak coś
  • Odpowiedz