Aktywne Wpisy
Guadalajara +110
W końcu się zdecydowałam i kupiłem mieszkanie :) co prawda w Katowicach a nie w Krakowie (jak wcześniej zakładałem), ale udało się sporo urwać od ceny ofertowej, warto dzwonić i negocjować aż ktoś spuści z ceny. Fajna lokalizacja zaraz przy Trzech Stawach, będzie gdzie z pieskiem na spacery chodzić. Pracuję zdalnie, więc wolałem już osiedlić się w Kato niż kredytować się dużo więcej, a połączenia do Krakowa też są dobre. Wreszcie na
Beznazwyy +136
Sprawność mechaniczna silników spalinowych w peaku dochodzi do 90%.
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który
Jest to praktycznie nieznany fakt, często przykrywany informacją o niskiej sprawności cieplnej.
Panuje opinia, że silnik pozbawiony strat energii, takich jak tarcie, osiągnąłby 100% sprawność cieplną. Jest to jednak bzdura stojąca w sprzeczności z drugą zasadą termodynamiki. Taki silnik, pracując w cyklu Otta ze stopniem sprężania 10, nie byłby w stanie osiągnąć sprawności cieplnej nawet na poziomie 50%.
Nagrałem krótki materiał o sprawności mechanicznej, który

W latach 60-80 lewicowców którzy jeździli do ZSRR i byli smarowani propagandą, którą później podawali dalej w państwach Zachodu nazywani Pożytecznymi Idiotami. Jak nazwać to, co dzieje się u nas w tym momencie?
#neuropa #4konserwy #bekazprawakow
źródło: temp_file5011307036634856182
PobierzJa sluzbowego lapka mam "w domenie" Zainstalowac moge tylko to co jest w oficjalnym "software center"
OLABOGA SZKALUJO. Na sluzbowym sprzecie nie moge se whatsupa zainstalowac czy swoich gierek.
Moze dlatego ze nie od tego jest sluzbowy sprzet?
Pamiętam jak typiarka przyniosła służbowego lapka nam na dział i chciała żebyśmy odzyskali dane z padniętego dysku bo TAM WAŻNE DANE SŁUŻBOWE SĄ - ogólnie wszystkie ważne rzeczy powinna trzymać na zaszyfrowanym służbowym OneDrive ale załatwiła pozwolenie z góry, szybka akcja ogarniania firmy zewnętrznej
Ale dalej to slubowy sprzet. Jestem na wolnym i dzwoni kumpel "kurde gorzki jest na juz potrzebne to i to. Masz to na kompie bo tys to robil?". No mam. Podaje mu pin, on sie loguje i przez telefon mu mowie gdzie ma szukac.
Sluzbowy komp
@gorzki99: slodki jezu... a firma chyba nie najmniejsza skoro ma domene
@Leniek: Jebitna. Z filiami na kilku kontynentach.
Tylko ze na moim lapku nie ma zadnych danych wrazliwych a kumpel to moj bezposredni przelozony
Poza tym jak napisalem - nie mam uprawnien zeby miec/widziec jakiekolwiek dane wrazliwe czy tajemnice firmowe. W zwiazku z tym nie mam nic takiego na kompie. Moj przelozony ma. Wiec wie wiecej niz ja.
Jaki wiec widzisz problem? (tym razem pytam powaznie - z ciekawosci) Ze mogl z mojego maila cos wyslac? No ja Cie prosze... Nie pracuje w przedszkolu.
OK ja tez uzywam "prywatnie". Wlaczam se radio online, odpalam WA w przegladarce, i czasem jak gram w gierke na telefonie prywatnym i potrzebuje cos doczytac to googluje. Czasem se google maps odpale :P
Przyjezdzamy wczoraj na kwatery na delegacje. Koles mowi ze potrzebuje zdjecie naszych dowodow (wymog rzadowy). Mowie mu ze zostawilem w aucie to jak sie rozpakujemy to mu wysle. A on na to ze nie ma mowy. On nie chce miec zdjecia mojego dowodu na swoim telefonie i pokazuje
Skany dowodów w hotelach szczególnie w zadupiu europy mnie nie dziwią a i ekspertem od RODO nie jestem. W Polsce bez wylegitymowania nawet karty sim nie kupisz, wiec na pewno sa wyłączenia
Rano odezwala sie bhpowka ze przekierowuje maila do odpowiedniej osoby i mam sie z nia kontaktowac.
No to napisalem zeby zadzwonila jak bedize miala czas. Widze ze jest na teams ale na czerwono to czekam.
Zadzwonila po godzinie to pytam czy widziala maila. Odpowiada ze tak i ze mam racje. Dzwonila do naszego prawnika zeby skonsultowac. Jak mi wyrabala co mam gosciowi odpisac to nie odpowiedzial do teraz.
Nie musi, spoofowanie numeru to żaden problem
Nie musi, jesli masz konto domenowe, to wystarczy że jest w sieci
@
@Leniek: OK czyli ze co? Zadzwonil do mnie koles udajac nr kumpla. OK - moze byc. Kupuje. Serio jestem w stanie taka sytuacje uznac za mozliwa.
Najpierw podsluchal nasze rozmowy zeby wiedziec jak sie do mnie zwracac. Musial jakos wydedukowac co sie konkretnie musialo zesrac zeby akurat te pliki byly potrzebne na CITO. Musial wywrozyc sobie nazwiska - kto chce i komu potrzebne. Dobry scenariusz...
@gorzki99: nadal nie rozumiesz jak działa konto domenowe
@gorzki99: nawet tyle nie musi, a i