Wpis z mikrobloga

Mam 7 letni komputer o takich podzespołach:
nvidia geforce gtx 1060 6gb
intel core i5-8400 2,8GHz
Zainstalowana pamięć ram 24GB (2x8GB powinny działać w dual channel + 8gb)
Płyta główna: Gigabyte B360M DS3H

Chciałbym pograć sobie na psvr2 w mody do beat saber i w half life alyx ale do tego potrzebuje lepszej karty graficznej. https://www.playstation.com/en-us/support/hardware/pc-prepare-ps-vr2/ I teraz pytanie czy kupienie używanej rtx 3060 za 750 zł do tego staruszka ma wogóle sens czy lepiej kupić gtx 1650 za 200 zł? A może coś od radeona? Raczej ten half life może być bardziej wymagający i nie wiem czy stary procesor nie będzie hamował mi klatek nawet po wymianie karty

#pcmasterrace #komputery #psvr2 #pytaniedoeksperta
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

gtx 1650

@szach-perski: Przecież to ma 4 GB Vramu, nawet w indyki dzisiejsze na tym nie pograsz. Po taniości to RTX 3060 (12 GB) lub RX 6600 (8 GB Vram) zależnie od tego ile Vramu potrzebujesz. Chociaż teraz można wyłapać po 800 zł u----i RX 6700 XT (12 GB Vram), wieć nad tym też bym się zastanowił.
  • Odpowiedz
więc znalazłem najtańszą kartę w tej architekturze

@szach-perski: No ale nic ci to nie da, bo karta jest za słaba. Ja bym szukał czegoś w stylu (minimum) RTX 2060 Super.
  • Odpowiedz
@szach-perski 1650 może spełnia wymagania na papierze ale jak odpalisz to co chcesz odpalić to się udławi i tyle będzie z grania, a 200zł wydane

idź w 6600 jak cuowiek, mniejszy narzut na starszy procesor ma więc i tak wyciśniesz z niej tyle ile realistycznie możesz, RTX 3060 ma więcej pamięci i jest 13% wydajniejszy ale twój procesor i tak tego nie ogarnie w tym wypadku
  • Odpowiedz
@szach-perski: No i jest kwestia obudowy, zasilacza itd. Możemy ci polecić jakiś RX 6700 XT czy inny RTX 3070, ale jak masz zasilacz na styk to polecisz w kosmos a nie VR ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@Foxing: i tu właśnie jest problem bo nie mam pojęcia jaki mam zasilacz, spieszyłem się i mogłem sprawdzić tylko to co mogę z poziomu systemu nie rozkręcałem komputera także wrócę do zakupów w niedzielę jak spowrotem będę u siebie ;d
@XkemotX

idź w 6600 jak cuowiek

ta brzmi jak zdrowy kompromis. Pewnie pójdę w nią
  • Odpowiedz
@szach-perski wg. testów z TechPowerUp to typowy RX 6600 przy absolutnym maksymalnym wycisku pobiera 123W, a 1060 którego masz w takich samych warunkach pobiera... 121W.
Także nawet nie patrz na zasilacz jeżeli wybierasz Radeona no bo sam widzisz xD
  • Odpowiedz
I teraz pytanie czy kupienie używanej rtx 3060 za 750 zł do tego staruszka ma wogóle sens czy lepiej kupić gtx 1650 za 200 zł?

@szach-perski: Problem w tym, że karty słabsze od 3060 Ti / 6700 XT, (obie używane koło 750zł), już naprawdę niewiele potrafią w 2025.
VR jest lepsze na kartach Nvidia.
Do VR potrzebujesz stabilnych klatek, bo przy ścinkach już totalnie się ludziom niedobrze robi. Nawet 3060
Armanz - >I teraz pytanie czy kupienie używanej rtx 3060 za 750 zł do tego staruszka ...
  • Odpowiedz