Wpis z mikrobloga

#komputery #pc #itx #sieci #wlan #wifi #pytanie

Złożyłem niedawno dla rodziców komputerek w formacie mini ITX i potrzebuję go połączyć bezprzewodowo. Problem w tym, że nie wiem dokładnie, co mam w tym celu kupić i gdzie to dostać, a mniej więcej potrzebuję: karty WLAN na slot mini PCI-E (no, to akurat wiem), anteny no i jakichś przewodów coby jedno z drugim połączyć. Obudowa tego komputerka to Chieftec IX-03B i z tyłu ma dwa otwory, z czego jeden jest przeznaczony na gniazdo zasilania, a drugi na antenę:

http://www.purepc.pl/files/Image/artykul_zdjecia/2014/chieftec_ix_03b/chieftec_mini_itx_pc_ix_03b_21.jpg

Proszę o podpowiedź, najlepiej linki (a w ogóle bosko, choć wcale niekoniecznie, byłoby z odbiorem osobistym we Wrocławiu).

INB4: Tak, mimo pewnych wad, głównie wynikających z naprawdę małych gabarytów tego komputera, jest to bardzo fajna (i niedroga) maszynka.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@murarz13: Nie, nie, to co dałeś to jest "duże" PCI-E x1. Karta to akurat nie problem, nawet chyba mam jakąś na mini PCI-E gdzieś w graciarni, ale chodzi mi o zamontowanie odpowiedniej anteny w mojej obudowie.
  • Odpowiedz
@dmageddon: Najpierw załatw kartę wifi. Bo na nich są dwa typy wyjść antenowych: U.FL i MMCX. Zwykle spotyka się to pierwsze. Potem sobie dobierasz tzw. pigtaila stąd LINK. Z jednej strony np. U.FL a z drugiej panelowe RP-SMA (najczęściej spotykane złącze w antenkach). Skręcasz wszystko ładnie i chodzi :)
  • Odpowiedz