Wpis z mikrobloga

Czy najbardziej wierni fani Jacka Bartosiaka noszą znamiona sekty? Naszła mnie taka myśl w związku z spamem w komentarzach pod różnymi materiałami związanymi z geopolityką, wojna itp: „Zaproście Bartosiaka do debaty!”, „Nie macie racji Bartosiak mówił to”, „Polska jest stracona bo nikt poza Bartosiakiem nie rozumie co się dzieje na świecie”, „Bartosiak przewidział!”

Cechy sekty (wg socjologii religii i psychologii społecznej):
1. Charyzmatyczny lider – autorytet, którego przekaz jest traktowany niemal bezkrytycznie.
2. Poczucie elitarności – członkowie czują, że posiadają „ukrytą prawdę”, której inni nie rozumieją.
3. Silna polaryzacja „my kontra oni” – podział na oświeconych i nieświadomych.
4. Odrzucanie krytyki – negatywne opinie wobec lidera lub idei są traktowane jako atak.
5. Kontrola informacyjna – ograniczony dostęp do alternatywnych źródeł wiedzy.

Tylko 5 punkt się nie zgadza bo akurat to nie lider ogranicza dostęp do źródeł wiedzy a sami sobie fanatycy ograniczają uważając że tylko S&F i nie ma sensu słuchać innych.

#bartosiak #historiarealna #zychowicz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PsK1928: Bartosiak to disco-polo geostrategii ubrane w mądrze nazwane słówka, jak słucham chłopa od 2015 roku od czasu do czasu. Chłop co chwilę zmienia zdanie jak wydaje książkę, a później mówił, a nie mówiłem, jak blisko było tego co mówiłem ....
  • Odpowiedz
sami sobie fanatycy ograniczają uważając że tylko S&F i nie ma sensu słuchać innych.

@PsK1928: pamiętam tą debatę z Lubiną to tam nawet po pasku aktywności było widać, że ludzie omijalili Lubinę i przewijali do Bartosiaka xD
  • Odpowiedz