Aktywne Wpisy
edenptlg +624

Amigoyamigo +61
Wyjechałem z Polski w 2017 i to chyba była najlepsza decyzja w moim życiu. Oczywiście zachód ma też swoje problemy, nigdzie nie jest różowo i koszty życia są różne ale mimo wszystko codziennie rano budzę się z uśmiechem na twarzy że nie jestem w ojczyznie. Jestem po prostu szczęśliwy. Szczęśliwy że nie muszę codziennie walczyć o przeżycie, szczęśliwy że mam normalna pracę, szczęśliwy że moje pieniądze z podatków idą na normalne usługi

Cechy sekty (wg socjologii religii i psychologii społecznej):
1. Charyzmatyczny lider – autorytet, którego przekaz jest traktowany niemal bezkrytycznie.
2. Poczucie elitarności – członkowie czują, że posiadają „ukrytą prawdę”, której inni nie rozumieją.
3. Silna polaryzacja „my kontra oni” – podział na oświeconych i nieświadomych.
4. Odrzucanie krytyki – negatywne opinie wobec lidera lub idei są traktowane jako atak.
5. Kontrola informacyjna – ograniczony dostęp do alternatywnych źródeł wiedzy.
Tylko 5 punkt się nie zgadza bo akurat to nie lider ogranicza dostęp do źródeł wiedzy a sami sobie fanatycy ograniczają uważając że tylko S&F i nie ma sensu słuchać innych.
#bartosiak #historiarealna #zychowicz
@PsK1928: pamiętam tą debatę z Lubiną to tam nawet po pasku aktywności było widać, że ludzie omijalili Lubinę i przewijali do Bartosiaka xD