Wpis z mikrobloga

@ZwyklyRoman: Nienawidzę YouTubowych pransterów i wcale mi go nie żal ale gość co strzelał powinien ponieść za to konsekwencje. Nic tam nie wskazywałoby na to, że jego życie jest zagrożone a ten film to wręcz definicja przekrecznia granicy obrony koniecznej. Jakbym mial strzelać do każdej w----------j osoby to bym z 10 osób postrzelił idąc przez miasto w piątkowy wieczór. Jak on tak łatwo wyciąga b--ń to pewnie dużo czasu nie
  • Odpowiedz
  • 44
@TheDziobaker naruszenie nietykalności, natarczywość. Napastnik ciągle przykłada ofierze coś do głowy. Ofiara kilkukrotnie próbuje odpędzić się od żartownisiów, ale bezskutecznie. Ofiara w obawie o swoje życie oddaje strzał. Śmierć oczywiście niepotrzebna, ale jak widać obrona była uzasadniona.
  • Odpowiedz
@Panamax: Nie, nie była a naruszenie nietykalności to akurat nastąpiło ze strony tego co strzelał. Prankster nie dotknął go ani razu. Jak puszczenie czegoś na telefonie to dla Ciebie dobry argument aby zabić to nie mam słów.

W USA to przeszło tylko dlatego, że sprawa zrobiła się medialna a pransterów wszyscy nienawidzą. W Europie wszędzie dostał by co najmniej kilka lat.
  • Odpowiedz
  • 41
@TheDziobaker: Nie wiem, chłop sie poczuł zagrożony i atakowany więc sie bronił, ale dużo takich historii jest w USA i oni mają nawet takie powiedzenie na takie sytuacje że "czekał na ten dzień całe życie" - są ludzie co celowo tam śmigają w nocy z klamką żeby tylko jakiś n------n sie do nich przyczepił, ale ta sytuacja to chyba co innego.

Mega głośna była akcja że ochroniarz sklepowy zastrzelił chłopa
  • Odpowiedz
@ZwyklyRoman: @TheDziobaker @Panamax: jestem zwolennikiem powszechnego dostępu do broni w Polsce oraz poluzowania zasad obrony koniecznej ale w tym wypadku nie jestem po stronie strzelającego. Moim zdaniem sytuacja była zdecydowanie zbyt błaha, a strzelający zbyt narwany, niestabilny. Do posiadania broni potrzebne jest opanowanie i zimna krew, tych cech strzelający na pewno nie posiadał.
Bronić się można gdy zagrożone jest:
- życie
- zdrowie
- mienie (dyskusyjne)

Tutaj
  • Odpowiedz
@ZwyklyRoman @TheDziobaker @Noct: Reakcja może przesadzona, ale trzeba pamiętać że to usa, tam inne prawo odnośnie broni jest. A pseudoprankster był natarczywy, to zasłużył sobie i mi go wcale nie żal. Matka widać p----------a tak samo jak synek, pewnie żyją razem z kasy z youtuba.
  • Odpowiedz
  • 14
@siepan jak to się ma do tego, że kilka dni temu czarnuch po prostu wziął i dla zabawy wbił kobiecie nóż w szyję? Jak widać niektórym wiele nie trzeba żeby zabić.

Po co machasz komuś telefonem przed głową i nie przestajesz nawet gdy wielokrotnie jesteś proszony żebyś przestał. Po co idziesz za kimś, gdy ktoś ewidentnie próbuje się wycofać?
  • Odpowiedz
@Panamax: @ZwyklyRoman @Noct @Hfishman1 Mógł mu ten pistolet pokazać ostrzegawczo, gdzie ostrzeżenie? Niech sobie gazem pryska albo paralizatora używa...

@KawaJimmiego: B--ń się wyciąga wyłącznie wtedy kiedy jest się gotowym jej użyć. Powodzenia z takiej odległości wyciągnąć b--ń "ostrzegawczo".
  • Odpowiedz