Wpis z mikrobloga

@roundy-challenge: Poniżej informacja dla garstki użytkowników mojej aplikacji na Androida. Ostatnie 2 tygodnie spędziłem na usprawnieniach i nowych funkcjach. Oto lista kilku aktualizacji:

- nowy UI
- nowy player, ale jeszcze trochę kuleje
- dodałem podcasty własnej produkcji na różne tematy. Nadal pracuję nad ich formą i metodami researchu, więc jeszcze im daleko do ideału. Dodałem też możliwość proponowania tematów na przyszłe podcasty. Masz jakiś fajny pomysł? Użyj ikonki żaróweczki i napisz, spróbuję,
  • Odpowiedz
Norwegia znajduje się w coraz trudniejszej sytuacji poza UE, twierdzi minister spraw zagranicznych

Według ministra spraw zagranicznych Norwegii, kraj ten stoi w obliczu rosnących trudności wynikających z pozostawania poza UE w kontekście coraz bardziej złożonej sytuacji handlowej spowodowanej brexitem, wojną na Ukrainie oraz globalnymi kryzysami. Chociaż Norwegia uczestniczy w jednolitym rynku UE poprzez EOG, nie ma wpływu na politykę handlową i cła, co wywołuje przed wyborami debatę polityczną na temat potencjalnego
  • Odpowiedz
Zaufanie Indii do Stanów Zjednoczonych zostało zniszczone

Stosunki między Indiami a Stanami Zjednoczonymi uległy znacznemu pogorszeniu podczas drugiej kadencji Prezydenta Trumpa, a zmiany strukturalne w polityce amerykańskiej zmniejszyły znaczenie Indii. Kryzys, wywołany między innymi zakupem rosyjskiej ropy przez Indie oraz postrzeganymi zniewagami wobec ego Prezydenta Trumpa, zniszczył dziesięciolecia dwupartyjnego zaufania i prawdopodobnie będzie długotrwały. Eksperci sugerują, że Indie muszą bezpośrednio odnieść się do obaw Prezydenta Trumpa i podjąć działania dyplomatyczne w celu
  • Odpowiedz
@dreadingit: coś czuję, że kolejna administracja w USA będzie naprawiać wszystko, co ten pomarańczowy baran zepsuł. Lata dyplomacji jak w piach poszło, a to dopiero początek kadencji (no chyba, że będzie impeachment, ale wątpię)
  • Odpowiedz
@dreadingit: a co do UK to niezły szajs odwalili z brexitem. Ktokolwiek sponsorował Farage'a z ekipą, plan wykonał. Zamiast trzymać się razem z Europą przeciw Rosji, Chinom czy USA.
Prowadzę mały biznes, miałem wielu dostawców w UK, ze wszystkimi zerwałem kontakty, bo cło dowalili. Garstka otworzyła filie np. w Holandii, bo stracili cały rynek europejski, ale to tylko kropla w morzu.
  • Odpowiedz
@roundy-challenge

a co do UK to niezły szajs odwalili z brexitem. Ktokolwiek sponsorował Farage'a z ekipą, plan wykonał. Zamiast trzymać się razem z Europą przeciw Rosji, Chinom czy USA.

Farage właśnie miał konferencję swojej nowej partii (reofrm) gdzie na koniec zaśpiewali hymn angielski, zupelnie jak w stanach - to jest niezła zagadka kto za nim stoi - angielski deep state, angielska monarchia, jakies anglo-amerykanskie konsorcjum czy rosja, ktos na pewno, bo
  • Odpowiedz
prędzej stan wojenny ewentualnie wojna (pytanie czy wewnętrzna czy światowa, jak ulica usa sie wkurzy

@dreadingit: może dlatego testują gwardię narodową ostatnio, tak na wszelki wypadek. Wcześniej Los Angeles, teraz Washington DC i chyba szykuje się Chicago zaraz.
  • Odpowiedz
to jest niezła zagadka kto za nim stoi - angielski deep state, angielska monarchia, jakies anglo-amerykanskie konsorcjum czy rosja, ktos na pewno, bo jak wytłumaczyć jego niezatapialnosc polityczną w uk.

@dreadingit: albo ci z dużymi nosami ;)
  • Odpowiedz
@roundy-challenge

albo ci z dużymi nosami ;)

no, zagadka; to brzmi jak teoria spiskowa a przecież w kraju jak uk powinno być praktycznie transparentne, to nie jest jakiś biedny kraj bez wielowiekowej tradycji, gdzie można coś takiego załatwić za walizkę pieniędzy.
  • Odpowiedz