Wpis z mikrobloga

Zmieniłem niedawno operatora z T-Mobile na nju (Orange). W mojej lokalizacji obaj operatorzy niby korzystają z tego samego BTSa, ale w T-Mobile miałem przyzwoity zasięg, a w nju jest katastrofa - rozmówcy ciągle narzekają że mnie nie słychać. Czy to jest w ogóle technicznie możliwe, że w ramach jednego BTSa jest taka różnica?

#telefony #tmobile #orange #njumobile
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nervous_breakdown: tibombaj i Orange korzystają z wspólnej sieci, ale zasięg może być różny. U mnie też jest śmiesznie. Najbliżej mam właśnie maszt T/O, ale w starym Redmi bardzo często przełącza mnie w Orange na h+, w nowym oneplus z agregacją pasm, już mam 4G/5G
Natomiast plus i Play mimo że nadajniki są dalej, na starym mam 4G, a na nowym pełne 5G.
A tak btw masz na Orange volte? Bo
Matpiotr - @nervous_breakdown: tibombaj i Orange korzystają z wspólnej sieci, ale zas...

źródło: Screenshot_2025-09-06-16-36-35-46_e4424258c8b8649f6e67d283a50a2cbc

Pobierz
  • Odpowiedz
@nervous_breakdown: Byłem w NJU przez krótki czas (max 2 tygodnie) i szybko zmieniłem sieć na inną, potwierdzam ze NJU to pomyłka, potrafił przerywać, gubił zasięg itp. Miałem wrażenie ze to downgrade po przejściu z innej sieci z której skorzystałem wcześniej, miałem dobry zasięg i nie gubił sygnału z przejściem z jednej anteny do drugiej podczas jazdy na tramwaju w 3city. Ale fakt ze NJU miał jeden plus, był tani ale
  • Odpowiedz
@nervous_breakdown: co do jakości rozmów, masz teraz połączenia poprzez wifi. możesz wcale nie mieć zasięgu i będzie działać via domowa sieć wifi. nawet jak wyłączysz sieć komorkówą całkiem to też będzie działać.
Tylko u niektórych operatorów trzeba to sobie aktywować samemu.

Więc o ile masz normalny net w domu to zrób sobie połączenia poprzez wifi i nie będzie już problemu z jakością połączenia. Dane są wysyłane przez wifi na serwer
  • Odpowiedz