Wpis z mikrobloga

@Iudex: No to pytanie Ci nie odpowiem, ale dostalem kiedys odpowiedz bezposrednio od jednego z bardziej znanych schronisk w tatrach, jak zapytalem dlaczego u nich nie ma gleby.
Odpowiedz brzmiala, w skrocie, mniej wiecej tak: "ze wzgledu na przepisy p-poz."
  • Odpowiedz
@Iudex Wprowadzili. Nowy regulamin wchodzi w życie teraz we wrześniu i znacznie ogranicza możliwość nocowania na podłodze ze względu na przepisy przeciwpożarowe i bezpieczeństwo.

"Gleba" ma pozostać dopuszczalna tylko w bardzo skrajnych sytuacjach ratunkowych, np. gdy turysta jest w realnym niebezpieczeństwie i nie ma innej opcji noclegu. Natomiast nie można już traktować spania na podłodze jako regularnej czy "awaryjnej" opcji bez rezerwacji czy płacenia za nocleg. Zarządcy schronisk muszą przestrzegać wymogów
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@obywatel_z A masz gdzieś info, że to się wydarzyło? Bo wszystkie newsy są sprzed kilku tygodni, że wprowadzą we wrześniu. Jest wrzesień i jakoś żadnej zmiany nie widzę w regulaminach.
  • Odpowiedz
@Iudex ogólnie to wydarzyło się już dawno temu to jest pkt. z uchwały z 97r.

"Turyście, który nie ma możliwości bezpiecznego dotarcia do innego schroniska, stacji kolejowej, miejscowości a także ze względu na zjawiska atmosferyczne, itp. schronisko obowiązane jest udzielić schronienia i jednego noclegu – nawet jeżeli wszystkie miejsca noclegowe są zajęte. Udzielenie noclegu w warunkach zastępczych upoważnia do pobrania opłaty nie przekraczającej ceny najtańszego noclegu w schronisku. Noclegu zastępczego udziela
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@obywatel_z No właśnie czegokolwiek się próbowałem doszukać. Mnie tam zawsze w schroniskach mówili: gleba w sytuacji awaryjnej. Nie ma na glebę rezerwacji etc. Rozumiem, że niektórzy tego nadużywali, ale też była masa sytuacji, w których opcja ratowała dupę w planowaniu trasy.
  • Odpowiedz
@Iudex: pewnie zależeć będzie, gdzie tej gleby będziesz potrzebował, z Murowańca czy Moka już teraz odsyłają z kwitkiem (chociaż akurat Moka nie potrafię zrozumieć, bo do cywilizacji jest masa kilometrów, jak ktoś nie ma samochodu na Palenicy), ale z takiej Piątki już Cię raczej nie wyrzucą.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@PustyCzlowiek Wyjmuję Tatry poza nawias. To jest jednak trochę inny typ turystyki dla mnie niż jakieś Bieszczady, Karkonosze, czy Beskidy. I rozumiem że w takim Murowańcu były totalne przeginki z glebą. Natomiast w większości schronisk poza tatrami, to była raczej kwestia nabicia schroniska i braku możliwości spania dla piechurów. Idziesz kilkudniowy dystans z plecakiem i nagle trafiasz na full schronisko (nawet nie że w sezonie). I co, masz teraz dymać 10km
  • Odpowiedz
@Iudex: wakacje to osobna bajka, ale wydaje mi się, że często problemem są organizowane imprezy, nie wiem jak to wygląda od strony schroniska, ile i czy w ogóle zostawiają jakieś miejsca dla turystów, ale sam raz byłem świadkiem, jak schronisko na Hali Miziowej zostało praktycznie w całości wypełnione przez uczestników jakiejś konferencji naukowej i nie przypominam sobie, żeby schronisko informowało gdzieś o tym turystów, żeby może jednak nie planowali tam
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@PustyCzlowiek No bo de facto nie mogą zamknąć schroniska. Nawet w sylwestra np. na Szczawinach mówią: bardzo prosimy o przemyślane planowanie trasy, ponieważ mamy imprezę. Nie mówią: spieprzaj, tylko raczej "nie rób nam i sobie tego". I to jest ok.
  • Odpowiedz