Wpis z mikrobloga

zamotwałem klimę w domu i w małym pokoju 12m2 ustawiam sobie 24* po czym jak dobije (chyba) do tych 24 stopni to słychać że jednostka zewnętrzna się wyłącza, a wewnętrzna wieje po prostu bez obiegu czynnika chłodzącego czy jakoś tak.... no i wtedy czuć taki stęchły wilgotny zapach. O co chodzi? Czy to jest normalne? Dodam że jest to klima zamontowana 2 tygodnie temu więc nie ma mowy o zakurzeniu, zagrzybieniu... wszystko wygląda jak nowe, zero kurzu. Może jest to normalne, ale jeśli tak to cholera czemu tak jest?

#klimatyzacja #pompaciepla #dom #agd #chlodnictwo
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Tak musi byc * ;)

*Bo kupiłeś tańsza klimę.
*Bo chińczyki nie mają 1kw tylko min 2.5kw...
Chodzi o to że masz przewymiarowaną jednostkę.
Coś kosztem czegoś.
  • Odpowiedz
@cassuss: jaką budżetową kasetonową byś polecił zamontowaną na klatce schodowej by wiała przez drzwi do dwóch naprzeciwległych pokojów. 5 czy 7kW z możliwością zamontowania dodatkowego kanału. Pow pokoi 2x25 i klatki schodowej 11m. (Hisense, Haier, Rotenso, Airwell…..?)
  • Odpowiedz
  • 0
@cassuss: ehh zasmuciłeś mnie. Pogadałem sobie z ChatGpt zanim tu napisałem i taką samą diagnozę mi zrobił, że za szybko chłodzi, następnie wyłącza się i wilgoć później zostaje w jednostce wewnętznej i on tym dmucha no i że przydała by się mniejsza jednostka. A gość u którego kupowałem powiedział, że nie opłaca mi się brać 2,5kw jednostki wewnętrznej do tego małego pokoiku bo 3,5kw kosztuje tyle samo... no super.

W ogłoszeniu
  • Odpowiedz
@rzezbi: witaj w klubie :) https://wykop.pl/wpis/82755793/mirki-potrzebuje-pomocy-bo-juz-mnie-trafia-z-klima
Pewnie jednostka zewnętrzna też ma na tyle dużą moc (a w większości przypadków ma większą niż w splicie 1:1), że nawet jak zejdzie na minimum to jest to za dużo i zaczyna się "short cycling".
U mnie serwis na razie próbuje to zwalić na jednostkę klimatyzacji samą w sobie, ale jestem praktycznie pewien że to nie pomoże, bo problemem jest dobór jednostek tak jak
@rambo_bamboo +1
Mirki, potrzebuję pomocy bo już mnie trafia z klimatyzacją za którą zapłaciłem kupę hajsu.

TL;DR: nowa klima (multisplit 5+1 KAISAI ICE) w jednym pokoju, przewymiarowana (2,6 kW na 1,2 kW zapotrzebowania), włącza się co 2–3 min, leci neutralne powietrze, wali stęchlizną i ZWIĘKSZA wilgotność

2 tygodnie temu zrobili mi klimatyzację
  • Odpowiedz