Czy ja trafiam na jakichś lekarzy lewych? Trzeci dermatolog przepisuje mi to samo co reszta.. protopic i belosalic, a jak zapytałem o środki pielęgnacyjne żeby ograniczyć czynnik zapalny, to stwierdził żebym tonikiem mordę mył.. really? Do mycia włosów używam pirolam i się na szczęście sprawdza.
Macie jakieś swoje sposoby na ŁZS? Jak stosuje długo protpic to potem jak zrobię przerwę to mam większe ogniska niż wcześniej, bo to immunosupresant który nie eliminuje przyczyny, tylko skutek. Głównie ogniska mam przy nosie, łuku brwiowym i za uszami na dole, i tak już od wielu wielu lat.
@RectorOrbis ale czego oczekujesz? ŁZS to przewlekła nawracająca choroba, której nie da się zupełnie wyleczyć. Można jedynie ją kontrolować do pewnego stopnia, dzięki czemu może nie dawać objawów przez długi czas. Poza farmakologią znaczenie ma też dieta i ogólny styl życia.
Zdaje sobie z tego sprawę, dlatego pytam, czy ma ktoś swoje wypracowane sposoby pielęgnacji, np konkretne środki, które ograniczają do maksimum czynnik zapalny na skórze. Immunosupresant tylko maskuje problem, który być może da się ograniczyć np myjąc twarz jakimś konkretnym specyfikiem. Stosuje protopic od lat, gęba się po nim świeci bo nie wchłania się jak krem, tylko leży na skórze jak powłoka. Dietą już walczę z nawrotami, ale jak wcześniej miałem małe
@RectorOrbis: na YT są opisy ludzi, którym bardzo pomaga słońce, ja nie mam takiego problemu, ale wszystkim polecam naświetlać się krótko, często, bez kremu, zawczasu pić marchewki
jakie polskie słodycze/przysmaki mogę kupić ludziom, którzy nigdy nic polskiego nie jedli? myślałam nad kabanosami, polskimi ogórasami i kisielem, ale co jeszcze mogłabym kupić to nie wiem
Macie jakieś swoje sposoby na ŁZS? Jak stosuje długo protpic to potem jak zrobię przerwę to mam większe ogniska niż wcześniej, bo to immunosupresant który nie eliminuje przyczyny, tylko skutek. Głównie ogniska mam przy nosie, łuku brwiowym i za uszami na dole, i tak już od wielu wielu lat.
#lzs #dermatologia
Poza farmakologią znaczenie ma też dieta i ogólny styl życia.