Wpis z mikrobloga

Znalazłam ogłoszenie z lornetką Celestron SkyMaster 15-35x/70. Cena to 300zł, trochę poobdzierana i ma wycięte muszle oczne. Czy warto ją kupić w tej cenie do wszechstronnej obserwacji, ale głównie dalekich zoomów, samolotów i nocnego nieba? To byłaby moja pierwsza lornetka i wiem, że trzeba do niej statyw. Martwi mnie jedynie ten brak muszli ocznych w okularach. Naczytałam się też trochę, że nie warto kupować lornetek z zoomem, ale czy to nie byłoby w moim przypadku bardziej uniwersalne?
#lornetki #astrofotografia #kiciochpyta #pytanie #samoloty
mvriami - Znalazłam ogłoszenie z lornetką Celestron SkyMaster 15-35x/70. Cena to 300z...

źródło: image

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mvriami: Ale to jest badziewie. Olej zoom, do niczego Ci nie jest potrzebny i jest słabym punktem lornetki. Do oglądania z łapy max 10x powiększenie. Powyżej tylko ze statywem. Poczytaj forum o lornetkach i podejmij decyzję świadomie.
  • Odpowiedz
@mvriami: Myślę, że nie warto. Za dużo z tym potem zabawy i lepszą konstrukcją są stałe. Zoom jest wszędzie odradzany choć nie miałem nigdy okazji tego przetestować samodzielnie. Obserwacje typowo z ręki to tak do 8x 10x i obiektyw jakoś 42-56, jak masz statyw to w zależności od potrzeb 15x, 20x, 25x i jak do nieba nocnego to większe gabaryty obiektywu i samej konstrukcji.

Dobra lornetka 12x50, 12x60 będzie gdzieś
  • Odpowiedz
@mvriami: Trudne pytanie, bo bez popatrzenia w niebo trudno ocenić. Ten zoom to pewnie wiecej problemu niż pożytku-zapewne mydli obraz. Ja bym wziął jak nieporysowana optyka, bo za 300 trudno o coś lepszego.
@Kantor_wymiany_mysli_i_wrazen: Muszle są wycięte bo lornetka normalnie ma x15 i muszle są pod x15, a przez układ zoomowania zmniejsza sie odległość źrenicy wyjściowej np. na x35. Jak masz astygmatyzm i musisz nosić okulary do obserwacji,
  • Odpowiedz