Wpis z mikrobloga

#gry #pcmasterrace #komputery #pc
Cześć. Jest okazja sprzedać mojego starego kompa, więc planuje zakup tego komputera: https://allegro.pl/oferta/komputer-gamingowy-ryzen-7-8700g-32gb-ddr5-2tb-16221243255
Na razie wystarczy mi do moich gierek, ale planuje w przyszłości dokupić RTX 5070 SUPER. Czy do tego komputera wejdzie taka karta i czy wystarczy w nim mocy (zasilacz)? Czy się opłaca taki zestaw do przyszłej rozbudowy?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@First999 znacznie efektywniej jest wziąć lepszy proc (nawet jak ma być 6-cio rdzeniowy) i najsłabszą grafikę dedykowaną. Będzie znacznie szybciej w grach, od pierwszego dnia :-)

Sam byłem napalony na te ryzeny, dłuższy czas używałem 8600g, ale doszedłem do wniosku, że lepiej iść w wydajniejsze modele serii 7000 lub 9000 - też mają integrę, tyło trochę słabszą, ale sama procesorowa wydajność to co najmniej +10%.

Ale generalnie to można i tak.
  • Odpowiedz
  • 2
@First999 w tej cenie można złożyć coś z dość mocna dedykowana grafika na AM5. Więc tak jak chłopaki piszą to trochę scam. Jak chcesz to wrzucę Ci później cały zestaw z wyceną.

#dspc dspc.pl
  • Odpowiedz
  • 0
Ja chce zestaw z Ryzen 7 8700g bo za zintegrowaną grafikę a na moje gry tyle wystarczy. Nie chce kupować słabej karty graficznej a potem odsprzedawać za bezcen. Wole poczekać dołożyć i kupić od razu RTX 5070 SUPER
  • Odpowiedz
@First999: To weź sobie słabą kartę a potem trzymaj jako awaryjną w razie gdyby coś sie stało
Za te 900zł kupisz spokojnie 3060

A tak po prostu przepłacasz, wyrzucasz 900zł w błoto.
Równie dobrze mogę Ci za 4000zł złożyć to samo, chętnie wezmę sobie te twoje 810zł (90zł od ceny allegro uciąłem)
Ty dasz 90zł mniej a ja za zamówienie tego samego i złożenie tego zarobię
  • Odpowiedz
@First999: Cześć, wyszło mi coś takiego.

- Wrzuciłem porządny zasilacz, jeśli kiedyś chciałbyś coś zmienić
- Wyrzuciłem ARGB - chyba, że to dla Ciebie ważne
- Chłodzenie jest z górką do tego procesora
- Wrzucilem 5060 8GB i 9060xt 16GB jako opcje. Na obu spokojnie pograsz, nie zawsze na max detalach ale jednak duuuużo lepiej niż
Szala - @First999: Cześć, wyszło mi coś takiego. 

- Wrzuciłem porządny zasilacz, jeś...

źródło: obraz_2025-08-31_085845902

Pobierz
  • Odpowiedz
Aha, jeszcze kwestia systemu. Licencja Box na W11 to jakieś 550 zł, OEM jakoś 450-500. Oczywiście są strony z tanimi kluczami (70-80zł) czy 'aktywatory' ale my żadnej z nich nie zalecamy i sami nie używamy.
  • Odpowiedz
  • 1
@Foxing było pisane wyżej o licencji to napisałem jakie są rzeczywiste koszty, wspomniałem też o aktywatorach i tanich kluczach. Jako osoba prowadząca działalność unikam takich rozwiązań.
  • Odpowiedz