Wpis z mikrobloga

✨️ Refleksje na temat rynku pracy programistów
Szczerze to jestem zszokowany jak dużo jest lamentu odnośnie spowolnienia na rynku pracy programistów. Ludzie, mieliście ok. 10 lat hossy i ponadprzeciętnych zarobków! Już w 2015 jak pracowałem jako dev, to rozmawiało się, że to chwilowa anomalia i że trzeba w coś inwestować, by budować alternatywne źródło zarobków, na wypadek gdy się hossa skończy. Jak słyszę że ktoś ma 5-10 lat doświadczenia i wielki płacz, że nie ma pracy, to zadaję pytanie: co Ty robiłeś przez te parę lat z tymi pieniędzmi? xD Na prawdę myślałeś, że zarabianie x4 średniej krajowej to norma i będzie trwać w nieskończoność? Nawet lekarze (z którymi się tak porównujecie na tagu) inwestują te pieniądze we własne gabinety. A wy w co inwestowaliście? xD

Największe współczucie mam dla ludzi świeżo po studiach, bo faktycznie poświęcili ogrom swojego czasu na naukę, a trafili na ciężką sytuację na rynku. Ale nawet mi nie żal tych co mieli przez parę lat po 20k/mc, a nawet nie kupili własnego mieszkania, a teraz płaczą, bo wydawali wszystko na konsumpcje xD

#programista15k #korpo #kariera

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach