Wpis z mikrobloga

#przegryw Powiem tak, będąc w Niemczech mieszkając w 20 tysięcznym miasteczku widziałem mnóstwo firm lokalnych , jedna z nich produkowała komponenty do satelitów , samo miasteczko rynek i okolice wyglądało okazale, takie miasteczko kupieckie. I to jest ta różnica że w takim grajdole masz kilka dużych firm sam rynek wyglądał na większy i bogatszy niż w moim 90 k mieście xD powinienem porównać Jarocin ale wiecie to jest właśnie biedna polska powiatowa.
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Yohimbin e tam Polska też wcale pod tym kątem zła nie jest i nadrobiła stracone lata wojny oraz komunizmu. Wiadomo że nie ma się też co porównywać do zachodnich sąsiadów którzy wojnę przegrali a i tak zachowali status potęgi
  • Odpowiedz
@mr-dawid U nas jedyny sens na karierę zawodową to big 5, a jak mieszkasz poza to tylko własna firma.

U zachodnich sąsiadów nawet na zadupiach zarabiasz sensowne pieniądze. Polska to bieda kraj, coś tam się rozwinął, ale to dużo nie zmienia.
  • Odpowiedz
@MidnightCowboy: na pewno mój powiat, jest parę firm takich co coś z metalu robią, jedna kojarzę co takie duże systemy chłodnicze, nawet lodowiska obsługuje, ale tak generalnie to zdecydowana większość jednak meble się tu produkuje.
No i niestety patologii też sporo, pół wypłaty w kopercie pod stołem czy praca po 10 godzin pon-pt to tu standard.
Z plusów to bezrobocie to jest tu jakiś termin mityczny zupełnie i samorządy dość
  • Odpowiedz
Polska też wcale pod tym kątem zła nie jest i nadrobiła stracone lata wojny oraz komunizmu

@mr-dawid: nadrobiła, czyli jest w miejscu gdzie by była w 1989 gdyby nie wojna i komunizm. To by się nawet zgadzało, wciąż jesteśmy 36 lat w tyle.
  • Odpowiedz