Wpis z mikrobloga

#elektryka #elektronika
ChatGPT niesamowicie bredzi i nie mam już do niego siły.

Sytuacja:
1. Włącznik ścienny włączający zasilacz LED 12V
2. Do zasilacza LED (w szafce, brak możliwości doprowadzenia przewodów bez kucia) mam doprowadzone 2 żyły wejściowe, które podłączone do zasilacza. Nie mam tutaj doprowadzonej trzeciej żyły
3. Od przełączenia włącznika do czasu reakcji ledow mijają dobre 2 sekundy.

Da się zrobić cokolwiek w takiej sytuacji żeby zasilacz był ciągle pod napięciem, a włącznik ścienny tak naprawdę sterował wyjściem DC zasilacza? To chyba jedyny sposób na uniknięcie opóźnienia.
Nie uda się tego zrobić stosując moduły shelly?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Da się zrobić cokolwiek w takiej sytuacji żeby zasilacz był ciągle pod napięciem, a włącznik ścienny tak naprawdę sterował wyjściem DC zasilacza?

@some_ONE: Nie

Znaczy sie da sie - ale musisz instalacje przerobic :D
  • Odpowiedz
W jakim zakresie? Cokolwiek co wymaga doprowadzania nowych przewodów do szafki odpada

@some_ONE: No to machajacypapiez.mem :D

Postaram sie najprosciej jak sie
  • Odpowiedz
  • 0
Da sie nawet sterowac tym przekaznikiem z tego wylacznika na scianie (Pod warunkiem zmostkowania zasilania i ze da sie odpowiedni modul w puszce zmiescic)

@gorzki99: No to się da czy nie da bez nowych przewodów? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Bo jedną z moich myśli było zrobienie tego automatyką, o ile ten shelly w puszce da się podłączyć tak żeby pamiętał stan włącznika, ale zawsze na wyjściu
  • Odpowiedz
No to się da czy nie da bez nowych przewodów? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@some_ONE: Da sie.
1-wypinasz i demontujesz wylacznik w scianie - kabelki laczysz na stale. - masz stale zasilany zasilacz
2-na wyjsciu zasilacza montujesz przekaznik sterowany bezprzewodowo.
3-zamiast wylacznika na scianie montujesz to co steruje tym przekaznikiem (sa bateryjne - moja bateria w nim wytrzymala 10 lat. a sa rowniez bezprzewodowe bezbateryjne -
  • Odpowiedz
  • 0
@LukiX_2: ale przy każdym zasilaczu i tak będzie opóźnienie co mnie lekko irytuje, tutaj rzeczywiście zasilacz jest na pewno dużo za mocny bo dodatkowo mam sciemniacz bo te ledy za bardzo waliły po oczach

zasilacz to jakiś meanwell lpv
  • Odpowiedz