Wpis z mikrobloga

Ależ to ciekawe? "nadmorskie góry" na północy Polski. Ale ani nie góry ani nie nad morzem. Wysoczyzna Elbląska to jest krajoznawcza perełka. Bardzo ciekawy obszar przylegający do Elbląga i Zalewu Wiślanego.

Właśnie opublikowałem odcinek odcinkiem 4 PODRÓŻY DOOKOŁA POLSKI śladem regionów i krain mniej znanych. Zapraszam do znaleziska i jego wsparcia. Zwłaszcza mieszkańców #elblag i okolic

Jest to odcinek o Wysoczyźnie Elbląskiej. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że Wysoczyzna posiada szczyty o wysokości prawie 200 metrów. Nie dość, że deniwelacje są tu mocarne (naprawdę napociłem się na niektórych szlakach) to kępa ta wyrasta wprost z wybrzeża. Nie jest to pełne morze, ale jednak. "Bieszczady Północy" mają nawet wioskę osadę o nazwie... Połoniny. Niestety, chciałem bardzo dać Wysoczyznie palmę pierwszeństwa jeśli chodzi o najbardziej wybitny fragment północy Polski (różnica między szczytem a podstawą) ale palmę pierwszeństwa jednak dzierży fragm. Moreny Chwaszczyńskiej z najwyższym szczytem Gdyni czyli Wzgórzem Donas. Srebrna Góra ma "tylko" 198,5 m.

Mapa ukazuje stopień nachylenia terenu. Po niej bardzo zapragnąłem odwiedzić Dolinę Redy i Łeby. Tam to się też dzieje!

#motyliglobus #pannoramixtrip #geografia #mapy #gdziekawostki
Pannoramix - Ależ to ciekawe? "nadmorskie góry" na północy Polski. Ale ani nie góry a...

źródło: wysoczyzna

Pobierz
  • 34
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pannoramix: Góra Donas w Gdyni to trochę ściema, fakt że to najwyższy punkt w Trójmieście i wieża widokowa ale przewyższenia tam specjalnie nie czuć, ot pagórek. Porządne przewyższenia są za to na granicy Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego z Gdynia i Sopotem. Wejście do lasu z Grabówka czy Chylonii to ostra wspinaczka i w samym lesie są liczne przewyższenia. Z centrum Sopotu wystarczy przejść kilkaset metrów w stronę przeciwną do morza i
  • Odpowiedz
Nawet krajobraz leśny nieco przypominający niższe fragmenty Sudetów, Beskidu Niskiego, Gór Słonnych czy miejscami Lasy Bytomskie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Oczywiście odmienny zespół buczyn, no ale jednak te buki z domieszką świerka nadają takiego podgórskawego sznytu.
tigletpilesarus - Nawet krajobraz leśny nieco przypominający niższe fragmenty Sudetów...

źródło: article

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Pannoramix teraz wypoczynek, później zobaczę z przyjemnością. Na razie swoją opinię pisze w oparciu o własne przeżycie na dwóch wyprawach rowerowych i samochodowych.
  • Odpowiedz