Aktywne Wpisy

ntdc +71
źródło: 1000013893
Pobierz
jabol6000 +451
źródło: 1000005202
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link
źródło: 1000013893
Pobierz
źródło: 1000005202
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Właśnie opublikowałem odcinek odcinkiem 4 PODRÓŻY DOOKOŁA POLSKI śladem regionów i krain mniej znanych. Zapraszam do znaleziska i jego wsparcia. Zwłaszcza mieszkańców #elblag i okolic
Jest to odcinek o Wysoczyźnie Elbląskiej. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że Wysoczyzna posiada szczyty o wysokości prawie 200 metrów. Nie dość, że deniwelacje są tu mocarne (naprawdę napociłem się na niektórych szlakach) to kępa ta wyrasta wprost z wybrzeża. Nie jest to pełne morze, ale jednak. "Bieszczady Północy" mają nawet wioskę osadę o nazwie... Połoniny. Niestety, chciałem bardzo dać Wysoczyznie palmę pierwszeństwa jeśli chodzi o najbardziej wybitny fragment północy Polski (różnica między szczytem a podstawą) ale palmę pierwszeństwa jednak dzierży fragm. Moreny Chwaszczyńskiej z najwyższym szczytem Gdyni czyli Wzgórzem Donas. Srebrna Góra ma "tylko" 198,5 m.
Mapa ukazuje stopień nachylenia terenu. Po niej bardzo zapragnąłem odwiedzić Dolinę Redy i Łeby. Tam to się też dzieje!
#motyliglobus #pannoramixtrip #geografia #mapy #gdziekawostki
źródło: wysoczyzna
Pobierzźródło: article
PobierzNaprawdę Polecam odwiedzić to miejsce, bo mierzeja to piękna sprawa.
@opast: no i elegancko
@Pannoramix: Zalew Wiślany formalnie i pełnoprawnie jest zatoką morską, więc nad morzem.