Wpis z mikrobloga

Mam taki skrypt:

#!/bin/bash
echo
cd /home/user/Emulatory/tk4-/unattended/
./set_console_mode
cd ..
./mvs

Chcę, żeby po kliknięciu myszą otworzyło się okno terminala i wyświetlało kolejne kroki tego skryptu. Bo sam skrypt działa, ale nie wyświetla mi się efekt tego działania. W Windows zawsze wyskakuje okno cmd. A na Linuksie nie. Jak to zrobić? Oczywiście flaga X jest ustawiona.

#linux #ubuntu #informatyka #komputery #pytaniedoeksperta #kiciochpyta
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@OSH1980:
To też zależy, z jakiego terminala korzystasz.
Ja używam terminal XFCE. Ma on opcję uruchamiania komend.
Musisz poczytać w dokumentacji swojego terminala.
  • Odpowiedz
@OSH1980: W Linuksie sam musisz odpalić terminal. Samego skryptu nie ma co modyfikować.

Możesz zrobić skrót do skryptu na pulpicie i zaznaczyć odpalanie w terminalu. Warunek jest jedynie taki, że założysz, że będziesz trzymał się środowisk obsługujących takie skróty.

Możesz też odpalić ten skrypt poprzez inny, który sam odpali terminal i wyda mu polecenia wykonania tego pierwszego skryptu. Nie wiem, czy nie najprościej zrobić to
  • Odpowiedz
  • 0
@staryhuop0: używam standardowego terminala w Ubuntu. Środowisko GNOME
@walokid no ale mnie właśnie o to chodzi, żeby NIE odpalać skryptu z terminala, tylko kliknięciem na plik.
@psiversum może ja napiszę szerzej, o co mi chodzi: Ten skrypt odpala Herculesa, czyli emulator mainframe. Najpierw uruchamia się tryb konsoli, potem trzeba nacisnąć Enter i potem powinien się odpalić sam Hercules. Jeżeli odpalę go przez ./mainframe.sh - to wszystko jest jak
  • Odpowiedz
@OSH1980: Napiszę jaśniej.

Jeżeli odpalasz skrypty Bash/Sh z menadżera plików to odpalają się w tle, bez terminala.

W przypadku Twojego skryptu, najprościej jest zrobić skrót i zaznaczyć opcję "Uruchamiaj w terminalu". Używając Gnome, skrót ten musisz wrzucić do katalogu, który Gnome przeszukuje, gdy wyświetla menu aplikacji lub doinstalować wtyczkę pulpitu i zrobić ten skrót na
  • Odpowiedz