Wpis z mikrobloga

jako linuksowca zawsze mnie śmieszy

@dr-proktor: ale i tak jest przepaść. Jak ktoś pamięta ndiswrappery, kompilowanie modułów, czasy audio sprzed pipewire, to teraz wręcz czuje się luksusowo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@dziacha: Bardziej jak wegeterianie, co nie omieszkają ci powiedzieć, jak to ich styl życia jest lepszy niż twój - mimo, że na każdym kroku jest pod górę.
  • Odpowiedz
10godzin na instalke i typie mowie ci po uruchomieniu od razu crash, to jest system na partycji, nie to co w windowsie.

@FuriousViking: i tak niech zostanie. Najgorsze co Linuksowi może się zdarzyć to próba wejścia do mainstreamu bo zostanie zniszczony.

Jest dobrze jak jest.
  • Odpowiedz
@nervous_breakdown ostatnie problemy z kamerami w linuksie miałem gdy rozdzielczość kamer wynosiła 800 x 600

nawiasem mówiąc, miałem tych kamerek z 10, bo zostały mi po czasach, gdy laptopy ich nie miały wbudowanych.

wszystkie sprzedałem w pandemii po 80-100 zł ogłaszając na allegro jako tanie rozwiązanie dla zdalnej szkoły. normalne kamerki HD wtedy znacznie podrożały, a moje były o połowę tańsze, natomiast na jakość do szkoły rodzice mieli wywalome
  • Odpowiedz
@nervous_breakdown uruchomienie audio na moim laptopie, by nie brzmiało jak g---o kosztowało mnie 10h, kilka instalacji od zera, w------ą partycję z windowsem i takie tam linuxowe rzeczy. To nie jest OS dla ludzi dopóki nie będzie działać out of box na większości sprzętu (w szczególności współczesnego) XD
  • Odpowiedz
Linux to najwyżej zastępuje windowsa jak tęsknisz za wyzwalaniem systemu i ciągłymi problemami xd

@Returned: Linux nadal ma problemy z niektórym sprzętem, ale z roku na rok jest z tym coraz lepiej.
Bez porównania z czasami np. 10 lat temu. Teraz nawet AMD udostępnia otwarty sterownik, a Nvidia otworzyła też swój.
Kupując kompatybilny sprzęt będziesz mieć stabilność nieporównywalną w ogóle z windowsami.
  • Odpowiedz
taki hp czy brother lepiej pod linuxem działają

@dafto: między innymi z tego powodu kupiłem Brothera i jak już sobie zsetupowałem cups to działało. Problem w tym, że jak przeszedłem ze Slacka na jakieś rolling release to kończyło się tym, że raz działa, potem nie działa, bo wystarczy <tu wstaw typowy linuksowy problem> podczas gdy naprawdę w tym momencie chciałem po prostu coś wydrukować. Jak kolejny raz straciłem parę kartek
  • Odpowiedz