Wpis z mikrobloga

✨️ Jak zabezpieczyć majątek w małżeństwie?
Pytanie dla ludzi spod tagu #prawo #malzenstwo i być może #rozwod

Zarabiam 4x więcej niż moja dziewczyna. Chciałbym się z nią ożenić ale z tyłu głowy mam świadomość, że w przypadku rozwodu majątek dzielony jest po połowie, a z racji różnicy w zarobkach nasz majątek będzie w 80% budowany przeze mnie.
W dodatku odkładam sobie na emeryturę (inwestycje etc.) i chciałbym żeby ta kupka pieniędzy była "nietykalna", a w przypadku podziału majątku sądu raczej to obchodzić nie będzie.
Był temat rozdzielności majątkowej - póki co nie wchodzi w grę.
Mam dobre intencje i nie chcę sobie zostawiać "furtki" na ucieczkę z małżeństwa, chodzi jedynie o zabezpieczenie mojej "przyszłości" i żebym nie skończył z problemami, długami etc.
Ale mam inny pomysł i chciałbym się dowiedzieć czy to jest możliwe. Pomysł zyskał akceptację mojej dziewczyny: Czyli zawieramy małżeństwo z normalną wspólnotą majątkową, a raz na jakiś czas wyłączamy ze wspólnoty jakiś kapitał/majątek np. 50 tys zł który idzie na mój majątek osobisty. Oczywiście jest to za obopólną zgodą i potwierdzone notarialnie. Mógłbym w ten sposób zabezpieczyć sobie jakiś kapitał na emeryturę/inwestycje czy też - zakłądając że się nie rozwiedziemy - mógłbym przekazać dzieciom. Czy da się tak zrobić, ktoś tak robił?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Jedynym sposobem, aby to załatwić dobrze - jest zawarcie odpowiedniej umowy majątkowej małżeńskiej. Darowizna z majątku wspólnego do osobistego jest ryzykowna z uwagi na niejednorodne orzecznictwo. To jest też klasyczna sytuacja, w której sąd może uznać, że darowizny służyły do obejścia prawa, a konkretnie art. 35 krio.
  • Odpowiedz
Zainwestuj kasę w jakąś małą nieruchomość przed ślubem, po rozwodzie laska nie ma prawa do majątku nabytego przed ślubem po rozwodzie, albo kup złoto. Podczas małżeństwa odkładaj jakieś małe sumy gotówki tak żeby się nie zorientowała na czarną godzinę. Jak dożyjecie razem 60 to najwyżej za to podróż dookoła świata albo dzieciom oddasz jak będą Cię traktowały dobrze.
  • Odpowiedz