Aktywne Wpisy

naganiaczherculesa +315
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

SystemHalted2_0 +118
Moment przejścia z Windows 11 na Fedorę był chyba najlepszą decyzją od bardzo dawna. Serio, jakby ktoś mi wcześniej powiedział, że system może nie walczyć ze mną tylko po prostu działać, to bym nie uwierzył. To dojrzały, szybki i elegancki system, który daje mi pełną kontrolę i nie próbuje na każdym kroku wciskać konta online, telemetrii, reklam ani asystentów z AI, których nikt nie prosił.
System wstaje błyskawicznie, nie mieli dyskiem w tle,
System wstaje błyskawicznie, nie mieli dyskiem w tle,
źródło: temp_file1560360692872629706
Pobierz

Pytanie dla ludzi spod tagu #prawo #malzenstwo i być może #rozwod
Zarabiam 4x więcej niż moja dziewczyna. Chciałbym się z nią ożenić ale z tyłu głowy mam świadomość, że w przypadku rozwodu majątek dzielony jest po połowie, a z racji różnicy w zarobkach nasz majątek będzie w 80% budowany przeze mnie.
W dodatku odkładam sobie na emeryturę (inwestycje etc.) i chciałbym żeby ta kupka pieniędzy była "nietykalna", a w przypadku podziału majątku sądu raczej to obchodzić nie będzie.
Był temat rozdzielności majątkowej - póki co nie wchodzi w grę.
Mam dobre intencje i nie chcę sobie zostawiać "furtki" na ucieczkę z małżeństwa, chodzi jedynie o zabezpieczenie mojej "przyszłości" i żebym nie skończył z problemami, długami etc.
Ale mam inny pomysł i chciałbym się dowiedzieć czy to jest możliwe. Pomysł zyskał akceptację mojej dziewczyny: Czyli zawieramy małżeństwo z normalną wspólnotą majątkową, a raz na jakiś czas wyłączamy ze wspólnoty jakiś kapitał/majątek np. 50 tys zł który idzie na mój majątek osobisty. Oczywiście jest to za obopólną zgodą i potwierdzone notarialnie. Mógłbym w ten sposób zabezpieczyć sobie jakiś kapitał na emeryturę/inwestycje czy też - zakłądając że się nie rozwiedziemy - mógłbym przekazać dzieciom. Czy da się tak zrobić, ktoś tak robił?
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi
💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt
@mirko_anonim: a po co?
Tylko pytanie - skoro masz taki problem, to po co się hajtać
Czyli chcesz sam sobie z własnej woli ukręcić sznur, bo tak.
Jezeli babka nie chce rozdzielnosci to znaczy, ze cos knuje.
Pytasz po co się hajtac przy takich rozkminach - cóż, nie chcę popełniać błędów tych, którzy hajtnęli się bez czytania czym jest małżeństwo i jakie niesie ze sobą skutki. To samo rozwód.
@Polinik kolega wyżej napisał o darowiznie, na szybko sprawdzając internet brzmi to rozsądnie.
@jediwolf dzieki za porade
@DEMONzSZAFY intercyza nie wchodzi w grę bo jest zbyt szeroka w skutkach.
Wiem
żeby mógł byc legalny keks bez gumy
To, co masz przed ślubem to Twój majątek osobisty. To jest Twoje. To, co po ślubie zarobisz, a nie masz rozdzielczości, jest wspólne. W tym elementy oszczędzania emerytalnego, ale tutaj to już
@mirko_anonim: no ale po co, przecież można żyć bez ślubu
@ExtraPensja: ślub to nie jest umowa handlowa z klauzulą zabezpieczającą majątek – tylko decyzja, że od tej pory gracie do jednej bramki. W małżeństwie przez lata jego trwania
@elena-mary: Przeciez to i tak od dawna juz nie dziala.
Jak chlop traci dobrze platna robote, to czesto juz sie milosc wypala i kobieta bierze rozwod.
Z drugiej strony faceci jak baba zachoruje na raka to porzucaja taka zone, sa na to nawet statystyki
Dlaczego chcesz zabrac swojej kochanej kobiecie frajde,hustawke emocjonalna,brak stabilizacji,niepewnosc??
Chcesz dobrze dla swojej kobiety to badz w szanowanym sie konkubinacie.