Wpis z mikrobloga

Jedną z większych pytań jakie sobie zadaje jest czemu Ukraińcy lubią Niemcy ( i to bardziej niż nas)? Przecież nie dość że zbudowali nord stream i czekali na upadek Ukrainy to jeszcze przy każdej okazji blokują i opóźniają dostawy broni. Za to sami niemieccy politycy już nie mogą usiedzieć aby wrócić do interesów z r0sją
#wojna #ukraina
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Brazylijczyk1: Ukraina to typowa ruska mentalność, szanują tylko tych co mogą im coś dać albo raczej udają że szanują, bo tak naprawdę to nikogo nie szanują, ale przymilają się do tych, którzy mogą im coś dać. Polska już dała wszystko co miała, więc nie jesteśmy im do niczego potrzebni, a Niemcy są ważnym graczem w Europie i jeszcze wiele mogą im załatwić.
  • Odpowiedz
o jeszcze przy każdej okazji blokują i opóźniają dostawy broni

@Brazylijczyk1: Masz stare dane. Tylko w tegorocznym budzecie Niemcy przeznaczaj 8 miliardów na pomoc dla UA.
A za b--ń jaka dostarczyła Polska na UA to tez w sporym stopniu zapłacili Niemcy, inna sprawa, ze Orban to zablokował.
Nawet w UA już odeszli od narracji o hełmach od Niemiec i mówią, zę ich pomoc jest obecnie najwieksza w UE. Nawet kilka
  • Odpowiedz
  • 0
nie napisałem że nas nie lubią ale bardziej lubią niemców co uważam za dziwne

@Brazylijczyk1 Tak, ja przydzbaniłem z tym skrótem myślowym.

A dlaczego jestesmy gorzej oceniani niż Niemcy?
Mamy trudną wspólną historię no i relacje teraźniejsze bardziej inbogenne. Np. typ we Lwowie mówił mi, ze jego matkę oszukali w januszeksie pod Wrocławiem. Takie drobne historię rzutują na całość. Przy czym nawet nie wiem, czy oszukał naprawdę, ale już niechęć na
  • Odpowiedz
@BenAli: prawde powiedziawszy niespecjalnie interesuje mnie opinia Ukraińców o nas, ale zastanawiam się jak niemcom się udało wykreować swój wizerunek tak pozytywnie, tym bardziej że tak co chwilę słychać głosy o jak najszybszym powrocie do handlu z rosją i nie u AfD ale nawet u głównych partii
  • Odpowiedz
  • 1
ale zastanawiam się jak niemcom się udało wykreować swój wizerunek tak pozytywnie

@Brazylijczyk1 Toż piszę - nie mają zbyt dużych przebiegów na poziomie jednostek (w porównaniu do nas), wiec nie ma co i psuć tych relacji.
  • Odpowiedz
@Brazylijczyk1
IMO także względy historyczne. Spopularyzowanie ukraińskiego nacjonalizmu w XIXw. było austriackim (czyli w zasadzie niemieckim) projektem wymierzonym nie tylko przeciwko ruchom moskalofili galicyjskich (postulujących wcielenie Galicji do Rosji), ale także mającym stanowić kontrę dla Polaków. Austro-Węgry upadły, niemniej Niemcy (nie tylko za Hitlera, już w czasach weimarskich) finansowały OUN. Pomijając Petlurę to lwia część ukraińskich działaczy narodowych była równie antypolska co antyrosyjska, więc to Niemcy byli dla nich naturalnym sojusznikiem.
  • Odpowiedz
( i to bardziej niż nas)? Przecież nie dość że zbudowali nord stream i czekali na upadek Ukrainy to jeszcze przy każdej okazji blokują i opóźniają dostawy broni.

#gownoprawda

Za to sami niemieccy politycy już nie mogą usiedzieć, aby wrócić do interesów z r0sją

Też
  • Odpowiedz