Aktywne Wpisy

Ksiega_dusz +142
750 zł/h stawka dla lekarza. Do dzisiaj pluję sobie w mordę, że poszedłem na mat-fiz. Pamiętam też, jak w liceum robili mi pranie mózgu, że jestem na jednym z najlepszych rozszerzeń, że potem czeka na mnie Politechnika, dobry zawód, pewna przyszłość. Stfu im na głupi ryj. Tak, jak zostałem zmanipulowany, ukształtowany i w pewnym sensie oszukany to mnie szlag trafia. W liceum chodziłem na korepetycje z matematyki i fizyki. Rozszerzenie z
źródło: Zdjęcie WhatsApp 2025-11-10 o 12.28.07_6429e52c
Pobierz
ordynarny_cham +267

Jeden przykład mam na "na odcinku" ("dawajcie zaręczyny na odcinku") - pozostałe wrzucę jak się na nie natknę:
https://www.youtube.com/shorts/07lcqId9Tjo
Reszta ok.
Mnie bardziej bolą wszelkie pokolenia, "dla" zamiast odmiany przez przypadki, feminatywy tam gdzie to nie ma sensu i wiele innych. U Ciebie jeszcze delikatna forma.
@qmato: Prawdopodobnie tysiące kompetentnych użytkowników języka. Nie jest to jedna z wielu – krytykowanych od co najmniej stu lat – „dziwnych” konstrukcji z przyimkiem „na” (część z nich – na przykład „na magazynie” – pojawia się regularnie na Wykopie).
@Ziutek_Grabaz: Tak, w takiej formie jest OK. Ale nie tak jak użyte na przytoczonym filmiku, bo tu chodzi np. o jeden z odcinków serialu. "na odcinku robiliśmy wyzwanie".
@Poprawiacz:
źródło: Słowniki poprawnej polszczyzny
Pobierz