Wpis z mikrobloga

• 1
@qmato: staram się byc na czasie z różnymi rzeczami - m. in. YouTube (mam dzieciaki nastolatki, chcę ogarniać o czym do mnie mówią) i tam się to pojawia. W sensie nie w TV, nie w gazetach, ale w tych bardziej prymitywnych mediach ja YT.

Jeden przykład mam na "na odcinku" ("dawajcie zaręczyny na odcinku") - pozostałe wrzucę jak się na nie natknę:

https://www.youtube.com/shorts/07lcqId9Tjo
dr-proktor - @qmato: staram się byc na czasie z różnymi rzeczami - m. in. YouTube (ma...
  • Odpowiedz
@dr-proktor akurat pierwszy przykład słaby bo na odcinku między x a y ma sens. Zwłaszcza drogowo.
Reszta ok.
Mnie bardziej bolą wszelkie pokolenia, "dla" zamiast odmiany przez przypadki, feminatywy tam gdzie to nie ma sensu i wiele innych. U Ciebie jeszcze delikatna forma.
  • Odpowiedz
ale kto normalny mówi na jesieni

@qmato: Prawdopodobnie tysiące kompetentnych użytkowników języka. Nie jest to jedna z wielu – krytykowanych od co najmniej stu lat – „dziwnych” konstrukcji z przyimkiem „na” (część z nich – na przykład „na magazynie” – pojawia się regularnie na Wykopie).
  • Odpowiedz
  • 0
akurat pierwszy przykład słaby bo na odcinku między x a y ma sens. Zwłaszcza drogowo.

@Ziutek_Grabaz: Tak, w takiej formie jest OK. Ale nie tak jak użyte na przytoczonym filmiku, bo tu chodzi np. o jeden z odcinków serialu. "na odcinku robiliśmy wyzwanie".

Prawdopodobnie tysiące kompetentnych użytkowników języka. Nie jest to jedna z wielu – krytykowanych od co najmniej stu lat – „dziwnych” konstrukcji z przyimkiem „na”.

@Poprawiacz:
  • Odpowiedz